Tedavisi en zor kanser türleri arasında yer alan yumurtalık kanseri daha çok orta yaşlı kadınlarda görülür. Genetik ve beslenme faktörü hastalığı tetikler.
Yumurtalıklar, kadın vücudunda alt karın bölgesinde rahmin her 2 yanında badem büyüklüğünde yer alan bir çift organdır. İşlevleri yumurta üretmek ve dişilik hormonları (östrojen ve progestron) salgılamaktır. Bu hormonlar memeleri, vücut şeklini ve vücut kıllarını kontrol eder, aynı zamanda adet dönemini ve gebeliği ayarlar. Her adet (menstruasyon) ayında, yumurtalıklardan birisinden bir yumurta salgılanır. Bu yumurta, yumurtalıklardan rahme bir tüp aracılığı (fallop tüpü) ile ulaşır. Orada döllenirse, gebelik oluşur. Döllenmezse, adet kanaması başlar.
BİN KADINDAN 14'Ü KANSER Yumurtalık (over) kanseri, kadın üreme organları kanserleri içinde en zor tedavi edilendir. Yaklaşık bin kadından 14'ünde bu kansere rastlanabilir. Hastaların çoğu 40 yaşın üzerindedir. En kötü özelliği uzun süre belirti vermeden kalmasıdır. Yüzde 70-80 vakada hastalık, bu ilerlemiş safhada teşhis edilir. Tanısı erken konduğunda tedavi edilebilen bu kanser, ilerlemiş evrelerde karşımıza çıktığı için tedavisi zorlaşmaktadır. Bu nedenle yumurtalık kanserlerinden ölüm oranı, tüm diğer üreme organı kanserlerinden daha fazladır. Kadınlarda kanserden ölüm nedeni olan hastalıkları sıraladığımızda yumurtalık kanseri 4. sıradadır.
AİLESEL FAKTÖRLER ETKİLİ Yumurtalık kanseri oluşmasını sağlayan belirgin bir neden saptanamamıştır. Ancak yaş, ailesel faktörler yüksek hayvansal yağ içeren diyet, pudra kullanımı gibi çevresel ve genetik faktörlerin yumurtalık kanserinde etkili olduğu düşünülmektedir. Örneğin yaşam boyu bir kadının yumurtalık kanserine yakalanma riski yüzde 1.4 iken, birinci derece akrabası yumurtalık kanseri olanda yüzde 5, birinci dereceden 2 akrabasında olan kadınlarda yüzde 7'ye kadar yükselmektedir. Yumurtalık kanserlerinin birkaç çeşidi vardır. En sık rastlanan "epitelyal over kanseri"dir. Diğer tipler ise çok enderdir. Epitelyal over kanserinin görülme oranı 55 kadında 1'dir.