Yıllardır kalp damar hastalıklarının sebebi olarak gösterilen tereyağın aslında kalp krizini önlediği iddia edildi. Ayrıca sığır etinin de sağlığa yararlı olduğu belirlendi.
***
Tereyağı kalp krizini önlüyor
Tıp dünyasında bir efsane daha yıkıldı. Şimdiye kadar hep zararlı olduğu söylenen tereyağının kalp krizini önlediği ve şeker hastalığının tedavisine olumlu etki ettiği ortaya çıktı.
Kalp damar hastalıklarının bir numaralı suçlusu olarak gösterilen tereyağı aklandı. Kanada'da yapılan araştırmalar; kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olduğu öne sürülen tereyağını temize çıkardı. Araştırmada, tereyağının kalp krizi riskini azalttığı, kolesterolü düşürdüğü ve şeker hastalığı ile obezite tedavisine yardımcı olduğu belirlendi. Alberta Üniversitesi uzmanları 16 hafta boyunca deney farelerine tereyağı ve inek etinde bolca bulunan vaksenik asit bakımından zenginleştirilmiş diyet uyguladı.
KOLESTEROLE KARŞI SIĞIR ETİ Vaksenik asidin kolesterol başta olmak üzere birçok rahatsızlığa engel olduğu görüldü. Sığır etinin de aynı sonuçlara neden olduğunu belirten uzmanlar, "Zararlarından korktuğumuz doğal yağlar, aslında sağlığımız için son derece faydalı" dedi. Bu arada deney, uzmanlardan Flora Wang'a "genç araştırmacı" ödülünü kazandırdı.