Menopoz sonrasında oluşan kalp hastalıkları ölümle sonuçlanabilir. Hormon tedavisi olan kadınlarda bu risk yüzde 35-50 oranında azalır.
Menopoz döneminde rahim içi dokusunun sağlığı için önemli olan östrojen-progesteron dengesi östrojen lehine olur, bu yüzden bu dönemde 6 ay ile yılda bir yapılan kontroller önemlidir. Ayrıca rutin mamografi ve simir testlerinin devamı, hormon kullanmaya başlayacak veya kullanmakta olan kadınlarda karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının ve kan yağlarının ölçümü önemlidir. Menopoz döneminde olaşabilecek şikayetlerin tedavisi ise son derece kolaydır.
Yapılması gerekenler 1. Diyette, kalsiyumdan zengin gıdalar ve/veya tabletler, yeterli magnezyum ve protein alınması, 2. Egzersiz (özellikle yürüyüş), 3. Diyabet ve hipertansiyon için diyet ve kilo kaybı, tansiyon ve kalp ilaçları kullanımı, tiroit hastalıklarının tedavisi, 4. Hormon replasman tedavisi. Menopozda bilinen sıkıntıların yanında östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kalp-damar hastalıkları, enfarktüs, kemik erimesi ve alzheimer (bunama) hastalığı görülmeye başlar. Kalp hastalıkları menopoz sonrasında bir kadın hastalığı haline gelir ve ilerleyen yaşla beraber erkeklerden daha fazla ölüm nedeni olur. Ancak hormon tedavisiyle, kalp hastalıkları riski ve ölümleri yüzde 35 - 50 oranında azalır, Alzheimer gelişmesi yavaşlatılır.
Kanser önlenebilir Menopozda görülen belirti ve değişikliklere yönelik olarak en çok tercih edilen yöntemi hormon replasman (eksiği tamamlama) tedavisidir. Östrojen hormonu, progesteron hormonu ile birlikte verilir. Progesteron hormonunun verilme amacı östrojene bağlı olarak artan rahim kanseri riskinin önlenmesidir. Hormon tedavisi birçok şekilde verilebilir. Bu yöntemlerin belli başlıları şunlardır: 1- Östrojen ve progesteron içeren hapların ardışık verilmesi, 2- Östrojen ve progesteron içeren hapların her gün birlikte verilmesi, 3- Östrojenin patch şeklinde cilde yapıştırılması ve ağızdan alınan progesteron ile kombine edilmesi, Bunlar dışında cilt altına uygulama, kas içine enjeksiyon ve vajinal uygulama yöntemleri de vardır, ancak kullanımları nadirdir.