Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında bakliyatta üretici fiyatları artmadığı halde market fiyatlarında kırmızı mercimekte yüzde 24.3, yeşil mercimekte yüzde 8.5 artış olduğunu bildirdi. Ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında etkili olduğunu ifade eden Bayraktar, "Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 272'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 170'lere, baklagillerde yüzde 331'lere, pirinçte yüzde 497'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 231'lere kadar çıktığı görülmektedir" dedi.
'Makas yüksek' Üretici ve market fiyatları arasındaki makasın çok yüksek olduğuna dikkat çeken Bayraktar, kuru fasulyede yüzde 3.3, nohutta yüzde 3.1, ete yüzde 3.1, yumurtada yüzde 2.8, domateste yüzde 22.5, havuçta da yüzde 22.4'lük bir artış gözlendiğini kaydetti.