Yeni evlilerde ortak yaşama ilişkin birtakım kaygılar görülebilir. Bu duygu eşleri heyecanlandırır ancak yitirildiğinde yerini 'monotonluğa' bırakabilir....
Eşim bana karşı ilgisiz. Beni sevmiyor gibi geliyor. 2 yıllık evliyiz. Beni kıskanmıyor, ben onu aşırı kıskanıyorum. Kıskanılıyorum o halde varım!
İnsanoğlunun hayatını sürdürmesine, kendisine hedefler koyup bunları yaşam amacı haline getirmesine neden olan duygu kaygıdır. Hayatta atılan her yeni adımda, coşkuda, olumlu ve olumsuza dair heyecanın kaynağında hep kaygılar yatar.
FARKLI OLABİLİR Her ne kadar ilk anda olumsuzluğu düşündürtse de kökeninde başkaları tarafından kabul edilmeyi bekleme ve bunu isteme yatar. Her insanın kaygıyı yaşama biçimi farklıdır. Hedefe ulaşma ve başarı tanımları kişiden kişiye değişirken, kaygının yatışması için gerekli süre ve deneyimler de değişebilir. Tatmin duygusu ile kişi bu alanı unutarak kendisine "kaygılanabileceği yeni maceralar" aramaya başlar. Tatmin duygusu, mutlak huzuru sağlasa de beraberinde rehavet ve monotonluğu getirir. Monotonluğun kırılması ve o alanla yaşanabilecek ilgili her türlü yenilik, kişinin yeni kaygı düzeyi ve heyecanıyla ilgisini toparlamasına yardımcı olur. Evlilikte, eşlerin hem kendilerine hem de ortak yaşama dair farklı kaygıları vardır. İlişki içerisinde kendilerini var kılmaya çalışırken, ayak uydurmaları gereken yeni düzen kişileri zorlar.
'YENİLİK' HİSSİ... Evliliğin ilk yıllarında pek çok "yenilik" kişileri heyecanlandırır ve oyalar. Ancak uyum sağlanması, eşlerin birbirlerini ve beraber yaşamayı tanıyıp öğrenmeleriyle evliliğe dair kaygılar yatışmaya başlar. Kaygının dinmesi eşler için eş zamanlı gerçekleşmeyebilir. Farklı zamanlarda sakinleşip huzuru bulan eşler için ilişkinin tanımı "monotonluk" olarak değişebilir.
PAYLAŞIMI ARTIRIN Tanımlar farklılaşsa da evliliğin ilk günlerdeki gibi sürmesi olanaklı değildir. Ancak ilerleyen zamanlarda azalan enerji ve heyecan, kendisine ilginin azaldığını düşünen eş için yeni kaygı sebebi olacaktır. Kıskanılma, aynı mekanları paylaşma, sevgi sözcüklerinin ne kadar kullanıldığı gibi davranışsal ipuçlarıyla kaygısı gittikçe artan eş için azap artmaktadır. Bu problemli sürecin kırılma noktası, panik hissinden kurtulmadır. Eşler farklı zamanlarda, kendilerine ve evliliklerine dair kaygılarını farklı döngülerde yaşayabilirler. Eşteki değişikliğin bir yatışma dönemi olduğu kabul edilip panik olmadan evlilik düzeninde yeniliklere gidilebilir. Yeni edinilecek ve paylaşımın artacağı ortak noktalar çıkartmak süreci hızlandırıp, ilgiyi toparlayabilir.