Rahimdeki tümör anlamına gelen 'miyomlar' gebeliğe engel değildir. Ancak büyümeleri düşük riskini yükseltici yönde etki yapabilmektedir.
Miyomlar rahim düz kaslarından gelişen iyi huylu urlardır. Doğurganlık çağındaki kadınların yüzde 20-25'inde mevcuttur. En çok 50'li yaş gruplarındaki kadınlarda görülmektedir. Çocuk isteği olan kadınlarda miyom bulunması, daha özel ve dikkatli takibi gerektiren bir durumdur.
RİSK FAKTÖRLERİ Miyomu olan hastalarda genellikle bir aile öyküsü vardır, bu da miyomların gelişiminde bazı kalıtsal faktörlerin rol oynamasına bağlıdır. Rahimde miyom gelişimi riskini azaltan en önemli etkense doğum kontrol hapı kullanımıdır. En önemli risk faktörleri ise şöyle sıralanabilir: * Doğum yapmamış olmak * Yumurtlamanın olmamasına bağlı olarak gelişen östrojen yapımı * Şişmanlık * Beyaz ırk (Beyaz kadınlarda siyah ırka göre 3,9 kat daha sık görülüyor.)
MİYOM ÇEŞİTLERİ... Miyomlar rahimin değişik bölgelerinde bulunabilir. Rahimi tamamen büyüten miyomlar olduğu gibi, rahim boşluğuna uzanan miyomlar, rahim duvarı dışına uzanan miyomlar ve hem rahim duvarını kalınlaştıran hem de rahim boşluğuna doğru uzanan miyomlar gelişebilir. Miyomlar çok büyük çaplara ulaşabilir ve bazı durumlarda göbeğe kadar uzanan büyüklükte bir ur oluşturacak kadar büyürler. Rahim boşluğuna doğru gelişen miyomlar rahim yüzeyini arttırdıkları ve düzensiz rahim duvarı dökülmelerine yol açtıkları için adet (regl) kanamalarının artması, uzaması veya düzensiz kanamalar olması şeklinde belirti verebilirler. Rahim boşluğundan gelişen bazı miyomlar ise rahim ağzını geçerek hazneye (vajene) doğru uzanır. Miyomlar genel olarak hem gebe kalmak hem de gebeliğin devamı ve doğum için sorun oluşturmazlar. Ancak miyom büyümeye devam ettikçe üzerindeki endometrium tabakası gerilir ve kanlanması bozulur. Bu durumda gebelik ürününün rahimde yerleşse bile yeterli derecede kanlanması mümkün olmaz ve düşükle sonuçlanabilir. Bütün bu engelleri aşıp büyümeye başlayan bir gebelik ürünü bekleyen diğer bir dezavantaj da miyom nedeni ile bebeğe yeteri kadar büyüyecek yer kalmamasıdır. Bu durumda ise gebeliği bekleyen en olası son düşük veya erken doğumlardır.
KARIN ŞİŞLİĞİ YAPABİLİR Normal kadın doğum muayenesinde miyom tesbit edilen hastaların hemen endişelenmeleri ve korkuya kapılmaları gereksizdir. Kadınlarda oldukça sık görülen miyomlar her zaman belirti vermeyebilir. Miyomu olan kadınların sadece yüzde 20-30'unda miyoma bağlı şikayetler ortaya çıkar. Bunlardan en sık görülenleri aşırı ve anormal vajinal kanamalar, ağrı ve karın şişliğidir.