Horlama kalbe zarar!
Horlama; sadece uyku problemlerine değil, kalp krizine dahi yol açabiliyor.
Solunumun uyku sırasında durması ve horlama, birçok önemli hastalığa neden oluyor. Uyku apnesi denilen durumda, bozulan uyku kalitesi gündüz uykuluğu, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik ve kronik yorgunluk haline neden olurken; bu nedenle iş ve trafik kazaları, işte verimlilik düşüklüğü, sosyal uyum bozukluğu gibi sosyal sonuçları da beraberinde getiriyor.
TOPLUMSAL SORUN Kardiyovasküler sisteme olan etkileri ise başta hipertansiyon olmak üzere kalp hastalıkları, kalp krizi riskini içeriyor. Bu sonuçları ile uyku apne hastalığı hem toplumsal, hem de bireysel sağlığı olumsuz etkileyen ciddi bir hastalık olarak tanımlanıyor. Ülkemizde yaygın olarak görülen uyku apne sendromu daha çok erkeklerde ve 40 yaş üzerinde yaşanıyor. Uyku apnesinin en önemli belirtileri şöyledir: Horlama, uyku sırasında nefesinin geçici olarak durduğunun hasta yakını tarafından fark edilmesi, sabah yorgun ve tam dinlenmeden uykudan kalkma, gündüz aşırı uyku hali.
BELİRTİLERİ NELER? Uyku apne sendromunun diğer belirtileri kardiyolojik ve nöropsikiyatrik olarak sınıflandırılabilir: Uykuda boğulma hissi, kalp ritim bozuklukları, kontrol altına alınamayan hipertansiyon, sabah baş ağrıları, karar verme yeteneğinde azalma, unutkanlık, hafıza zayıflaması ve depresyon...
|