Bartholinin tedavisi 2 çeşittir. Küçük olan abseler, lokal anestezi ile alınır. Büyükleri ise ancak ameliyatla geçer. Tedavi sonrası ilk 6 ay içinde tekrarlayabilir.
Bartholin hastalığında, eğer herhangi bir şikayete ve ağrıya sebebiyet vermiyorsa çok küçük kistlerin tedavisinin yapılmasına gerek yoktur. Eğer kist büyüyorsa veya abse oluşmaya başlamış ya da oluşmuş ise cerrahi yöntem ile aynı camanda antibiyotik de kullanılarak tedavi edilmelidir.
DIŞA DOĞRU DİKİLİR Cerrahi işlem 2 şekilde yapılır. En çok ve ilk tercih edilen, tıkanmış olan kanalların dışarı doğru açılması ameliyatıdır. Özellikle genç kadınlarda mümkün olduğunca bartholin bezleri korunmalıdır, çünkü sağlıklı cinsel yaşam için önemli olan bir sıvı salgılamaktadırlar. Eğer abse formu olmamış ise lokal anestezi ile de yapılabilecek bu operasyonda, kist küçük bir delik ile açılır ve içi boşaltıldıktan sonra buradaki deliğin kapanmaması için dışa ağızlaştırılarak dikilir.
5-8 GÜNDE İYİLEŞİR Yaklaşık 10 dakika süren bu operasyon, kanama riski olmadan ve ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir. Hasta, ameliyat ile birlikte hemen rahatlar ve yaklaşık 5-8 gün içinde bartholin bezi eski haline dönmeye başlar. Daha büyük olan bartholin abselerinde ise bu operasyon tercihen genel anestezi ile yapılmalıdır. İşlem sonrası bir süre cinsel hayatın kısıtlanması tavsiye edilir ve eşli olarak antibiyotik tedavisi uygulanır.
ÖNLENEMİYOR Bazen orta yaşın üzerindeki kadınlarda ve çok sık tekrarlayan hastalarda bartholin bezleri bir ameliyat ile çıkartılmaktadır. Fakat bu ameliyat sonrası genellikle cinsel ilişkide ağrı (disparoni) şikayeti çok sıklıkla görülmektedir. Tedavi ne kadar başarılı olursa olsun, ilk 6 ay içinde tekrarlama olasılığı yüzde 20-35'tir. Aynı ameliyat tekrar yapılmaktadır. Tekrarlamasını önlemek için uygulanabilecek bir şey yoktur.
DİKKAT EDİN! Önlem alınması, güvenli seks, dikkatli genital organ hijyeni, düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırılması, cinsel hastalıkların veya enfeksiyonların mutlaka ve en kısa süre içinde tedavisi, küçük bir kist şüphesi dahi olsa doktora başvurulması önemlidir.