Çocukluk döneminde isteklerin anne ve babalar tarafından yerine getirilmemesi çocuklarda öfke nöbetleri geçirmesine neden oluyor. Bu aileleri endişelendiren bir durumdur. Öfke nöbetleri çocuklarda çocuk nörolojisi ve çocuk psikologları tarafından değerlendirilir. Psikopatolojik bir bozukluk olup olmadığı psikolojik test ve araştırmalar tarafından belgelendikten sonra davranışsal psikoterapi ve ergo terapiye alınmalıdırlar.
ANNE-BABA ŞİDDETE BAŞVURMAMALIDIR Öfke boşalımı çevresel ve ailesel davranım özellikleridir. Şiddete yönelen, çabuk sinirlenen anne ve babaların çocuklarında taklit ve model davranım olarak daha sıklıkla rastlanır. Çocuklar isteklerini yerine getirmek için ağlamaya başlar. Çünkü ağlayarak isteklerini yerine getirebileceklerini zannederler. Bazı anne-babalar ağlamaya aşırı duyarlıdır. Bazıları ise şiddetle karşılık verir hale gelir. Uygulanan şiddetin ardından ise sorgulama yapmadan suçluluk duygusu ile çocuklarının isteklerini yerine getirirler. Bu durum çocuklukta ve ilk ergen döneminde olumsuz bir disiplin şeklidir. Öncelikle anne-baba eğitimde şiddete başvuruyor ise mutlaka bir psikolog dan yardım almalıdırlar. Küçük çocuklar ağladığı anda isteği yerine getirilmemelidir. Ağlama nöbetinin, ilgilenilmeden geçirilmesi beklenilmelidir. Günümüzde alış-veriş merkezlerinde çocukların ağlamalı isteklerine karşın şiddet uygulayan anne ve babalara sıklıkla rastlamaktayız. Çocukların bu davranışları karşısında ellerinden sürükleyerek uzaklaştırmak veya sinirli bir şekilde bağırarak yatıştırmaya çalışmak yerine dokunma yoluyla kucaklama, bağrına basma ve "Biz ne için gelmiştik buraya, sen unuttun galiba" diyerek konuşma yoluyla onun ilgi alanını kısa süreli inatlaşmadan uzaklaştırmak gerekiyor.
GENÇLER ÜRETKENLİĞE YÖNELTİLMELİ Çocukların toplum içerisinde cezalandırılması, onların özgüveni kaybetmelerine, toplum içinde güven duymayan, kalabalık mekanlardan kaçan ve içedönük çocuklar olmasına zemin hazırlamaktadır. İlk ergen dönem gençlerde ise, öfkelerini mutlaka sosyabilitelerini artırıcı hobilere yönelmelerini sağlamalıyız. Üretken olmaları için fırsat yaratmalıyız. Müzik aleti veya spor ile mutlaka barışık olmalıdırlar ki; öfke duymaya fırsat bulamasınlar. Zaten zamanla kendileri üretmeye başlayacaklardır. İstekler üretkenliğe yönelik olduğu için, aileye endişelenecekleri durum kalmayacaktır.