Günün mönüsü
Antep Usulü Dolma Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup haşlanır. Biberler ise 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2-3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilir. Bu karışımın içine pirinç konur ve kavurulur. 2 bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Karışım, patlıcanların içine doldurulur. Tencereye dizilir. Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır. MALZEMELER 25 adet kurutulmuş patlıcan, 15 adet kurutulmuş biber, 4-5 soğan, 3 baş sarımsak, 2 kaşık domates salçası, 2 kaşık biber salçası, 2 bardak pirinç, 1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 kaşık toz şeker, karabiber, kırmızıbiber, yenibahar, tuz, 2 limon suyu, su
Bahar Tarhanası Tencerede yağı ve salçayı kavurun. Tarhanayı, pirinci ve tuzu ilave edin. Üzerine soğuk suyu koyun.Son olarak kırmızı mercimeği de ekleyip pişmeye bırakın. Pişmeye yakın kıyılmış maydanozları da ilave edip servis yapın. MALZEMELER 1 kahve fincanı kırmızı mercimek, 1 kahve fincanı pirinç, 3 kaşık tarhana, 2 kaşık margarin, maydanoz, 8 bardak su, yarım kaşık salça veya 1 adet iri domates, tuz
Krokan Bir miktar suyun içerisinde şeker eritilip bal ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma Antep fıstığı içi katılarak tahta kaşıkla sakız kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yağlanmış mermer üzerine karışım boşaltılır ve merdane ile düzleştirilir. İstenilen sekil bıçakla kesilerek verilir. Daha sonra şekiller çikolataya batırılıp tavalara dizilerek, üzerindeki çikolatalar kuruyuncaya kadar dinlenmeye bırakın. MALZEMELER 1kg. tüm Antep fıstığı içi, 650 gr. şeker, 50 gr. bal, 300 gr. çikolata, Yeteri kadar su.
|