Yargı Yayınları uzmanlarından Adem Erdem, Açık Öğretim Fakültesi sınavında başarılı olmak için hazırlanırken destek almanın ve düzenli çalışmanın önemine dikkat çekti.
Yargı Yayınları Açık Öğretim Editörü Adem Erdem, bugün ve yarın yapılacak Açık Öğretim Fakültesi Sınavı'yla ilgili öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı.
Türkiye'deki açık öğretim sistemi hakkında bilgi verir misiniz? * Ülkemizde açık öğretim eğitimi, lisans ve önlisans olarak 24 yıldır Anadolu Üniversitesi tarafından verilmektedir. Şu anda 1 milyon 100 bin öğrenci portföyü olan üniversitenin mezun sayısı ise 950 bindir. Yüksek öğretim nüfusumuzun yüzde 40'ı Anadolu Üniversitesi'nde eğitim görmektedir. Açık öğretim sistemiyle, örgün eğitim göremeyen gençlerimiz bir yandan çalışma fırsatı yakalarken diğer taraftan üniversite eğitimi alabilme şansını bulmaktadır.
Yargı Yayınları olarak AÖF için yaptığınız çalışmalar nelerdir? * Yargı Yayınları, 20 yılın var olan köklü bir kurumdur ve üniversite ders kitapları ve hazırlık kitaplarında sektöre öncülük eden yayınlar çıkartmıştır. KPSS kitaplarında gösterdiğimiz başarıyı AÖF yayınlarında da yakalamak için 2006'da konu anlatım ve soru bankaları çıkarttık. AÖF yayınları, merkezi Aydın'da olan Tek Lider Eğitim Kurumları'nın yazar kadrosu tarafından hazırlanıyor. AÖF öğrencileri, yayınlarımızı her ildeki anlaşmalı kitapevlerimizden ya da www.yargiyayinlari. com adresine ulaşarak temin edebilirler.
Açık Öğretim Fakültesi'ne girmek isteyen bir öğrencinin ne yapması gerekir? * Öncelikle lise mezunu olup ÖSS'ye girmek gerekiyor. Sınavda belirlenen taban puanını alan öğrenci, önlisans ya da lisans bölümlerinden birini seçebiliyor. Örgün eğitim gören bir öğrenci de farklı bir bölümden olmak kaydıyla açık öğretim sistemine sınavsız girip mezun olabiliyor.
Sınav sistemini açıklar mısınız? * Sınavlar, Nisan'da yapılan arasınav, Haziran'daki final ve Eylül'de gerçekleştirilen bütünlemeden oluşur. Arasınavda öğrenci ana kaynak kitabının ünite sayısının yarısından sorumludur. Girdiği arasınav notunun yüzde 30'u, final sınavının yüzde 70'i alınır. Toplamda 50 puan ve üstü alan öğrenci sınavı geçer. İlgili dersten en az 50 puan alamayan öğrenci, o dersten Eylül'de bütünlemeye girmek zorundadır. Öğrencinin üst sınıfa geçebilmesi için bir önceki sınıftan en fazla 2 dersinin olması gerekir. Ancak 2. sınıftaki bir öğrenci 2. sınıfın tüm derslerini vermiş olsa bile 1. sınıftan 1 dersi dahi kalsa 3. sınıfa geçemez. Aynı şekilde 2. sınıftan alttan dersi olan öğrenci de 3. sınıfın derslerini geçse bile 4. sınıfa geçemez.
'KURSLAR HIZLA ÇOĞALIYOR' AÖF'de okuyan öğrencilerin karşısına ne gibi sıkıntılar çıkabilir? * AÖF'nin birtakım dezavantajları söz konusudur. Anadolu Üniversitesi'nin hazırladığı ders kitapları çok kaliteli ancak öğrenci çalışırken bazen anlamakta sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle Yargı Yayınları gibi kurumların çıkarttığı AÖF konu kitapları ve soru bankaları öğrencilere yardımcı oluyor. Anadolu Üniversitesi her ilde akademik danışmanlık sağlıyor ancak gelen talep üzerine hızla Açık Öğretim Fakültesi kursları açılıyor. Sınavlara hazırlanan öğrencinin kendi başına çalışacak olması, biri tarafından konunun anlatılmıyor olması, sanırım yaşanan en büyük sıkıntı. Öğrencilerin büyük bir kısmının çalışıyor olması da sınavlara hazırlanılması için gereken zaman konusunda sıkıntı oluşturuyor.
Açık öğretim sisteminden mezun olan bir lisans ya da ön lisans öğrencisinin kazanacağı haklar nelerdir? * Lisans mezunları, örgün üniversite mezunları gibi özel sektörde görev alabilir. Kamuda ise KPSS ile üst düzey dediğimiz A grubu kadrolara girebilir ya da B grubu düz memurlukları tercih edebilir. Mali müşavirlik için gerekli olan staj başlama sınavına giren lisans mezunları, kazanmaları halinde 2 yıllık uygulamalı eğitimle bu unvanı alabilir. Ayrıca idari hakimlik ve kaymakamlık sınavlarına girebilir. Ön lisans mezunları da özel sektörde görev alabilecekleri gibi KPSS ile kamuda B grubu kadrolara girebilir ya da sınavsız geçişle yine açık öğretim sisteminden 3 ve 4. sınıfı okuyarak lisans mezunu olabilir.
AÖF'de okuyan ya da okumayı düşünenlere neler söylemek istersiniz? * Açık öğretim sistemine girdikten sonra ancak iyi bir hazırlıkla sınıf geçilebilir. 4 yıllık fakültelerde öğrencilik süresi en fazla 7 yıl, önlisansta 4 yıldır. Hangi sınıfta olursa olsun 2 yıl üst üste kaydını yeniletmeyen öğrencinin kaydı silinir. Erkek öğrenciler için askerlik yükümlülüğünde örgün eğitimden mezun olanlara uygulanan kurallar aynen uygulanır. Ancak 29 yaşını dolduranlara öğrenci olsa bile askerlik kanunu gereği öğrenci belgesi verilmez ve tecil işlemleri yapılmaz. AÖF'lilere başarılar diliyor ve aldıkları eğitimin örgün üniversitelerin altında olmadığını hatırlatıyorum.