Su kaynaklarımızdan yeterince yararlanamıyoruz. Akarsularımızın ancak yüzde 30'unu enerji santrallerine çevirebilmişiz. Geri kalanı boşu boşuna akıp denizlere karışıyor. Yapılan hesaplara göre bu akan suları ekonomiye kazandıramadığımızdan yılda 6 milyar dolarlık bir kayıp yaratıyoruz. Türkiye akarsular ve su kaynakları açısından zengin ama bunları kullanabilme ve ekonomiye kazandırma bakımından fakir bir ülkedir. Üstelik ülkemiz yağış alan bir konumdadır. Yılda 500 milyar metreküp yağış alıyoruz. Bunun yarısı yani 250 milyar metreküpü buharlaşıp yeniden atmosfere dönüyor. 70 milyar metreküpü yeraltı sularını besliyor. Geri kalan 180 milyar metreküpü ise akarak, nehirler kanalıyla denize ulaşıyor. İşte bunun da ancak yüzde 30'unu değerlendiriyoruz. Geri kalanı akıp gidiyor. Bu sular üzerinde sulama ve enerji amaçlı santraller kurabilsek enerji üretip 6 milyar dolar cebimize kalacak. Üstüne üstlük enerji üretimi artacağından daha ucuza elektrik kullanır, topraklarımızı planlı sulayıp tarımsal üretimi arttırır yeni gelir kapıları açabiliriz.
Dövizfırlar Türban, parti kapatma ve Ergenekon derken, ekonomiyi kara bulutlar örttü. Döviz kurları yeniden kontrolden çıkıp yükselme sinyalleri veriyor. Esnaf son günlerde siftah yapmadan kapı kapıyor. Zaruri masraflarını karşılayacak kadar para kazanamıyor. Esnaf, tüccar, orta ve küçük sanayici düşünceli. Bu durum özellikle Anadolu'da daha da zor günler yaşatıyor. Ama lüks konutlar kapış kapış satılıyormuş. Boş verin bunu. Her dönemde parası olan azınlık bir kesim vardır. Önemli olan geniş kitlelerin cebinde para olmasıdır. Bu süreç devam ederse döviz kurunda yükseliş sürer. Bu eylem enflasyonu körükler, yaşam koşulları daha da zorlaşır. Ekonomiyi siyasi kargaşanın dümen suyundan kurtarmak gerekir. Politik rekabet demokrasinin kuralıdır. Ekonomiyi bundan ayırmak ve kurtarmak gerekir. Bunun için planlı kalkınma ve her kesime aynı uzaklıkta olan zenginleşme gerekir.
Kişibaşıgelir Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün ülkemizin ekonomik büyüklük rakamını açıklayacak. Yani yeni milli gelirimiz belli olacak. Beklenilen, kişi başı zenginlik rakamı 9 milyar dolar olacağı yönünde. İyi bir rakam ama kağıt üzerinde bir gösterge. Beş büyük kentin nüfusunun yüzde 30-40'ı için geçerli ama geri kalan ve Anadolu'nun yüzde 60-70 nüfusu için hayal bir rakam. Toplam milli gelir ise 650-700 milyar dolar çıkabilir. Yine de dünya ortalamasının altında. Ve kabul edelim ki, yine kağıt üstünde bir rakam.