Dengeli beslenmek için ihtiyacımız olan enerjinin yüzde 55-60'ını karbonhidratlardan, yüzde 12-15'ini proteinden, yüzde 25- 30'unu yağlardan sağlamalıyız. Bunlara dikkat etmeyip hayatlarını sağlıklı olarak yürütenler de yok değil etbette. Belki çevrenizde böyle örneklere rastlayabilirsiniz ama artık 20'li yaşlarda kalp krizi geçiren ve maalesef hayatını kaybeden gençler de bulunuyor. Tabii ki biz diyetisyenler de sürekli olarak yanımızda mutfak terazisi ile yaşayıp her yediğimizi tartmıyoruz. Ama yapılması gerekenler çok da zor değil. En başta enerji dengemize dikkat etmemiz gerekir. Aldığımız enerji harcadığımızdan fazla ise kilo alırız, aldığımız enerji yaktığımızdan az ise zayıflarız.
Diyet tedavisinde... * Öğünler az ve sık olmalı. * Güne mutlaka kahvaltı ederek başlanıp kesinlikle öğün atlanmamalı. * Su içimine dikkat edilmeli. * İyi çiğneme alışkanlığı kazanılmalı. * Kahvaltıda az, öğlen biraz daha iyi, akşamsa çok yenilen bir sistemde kilo almak kaçınılmazdır. Oysa bunu tam tersinin uygulanması gerekir ki daha sağlıklı olsun. * Tuz tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. * Sofrada şeker tüketilmemeli ya da şekerli besinlerden uzak durulmalı. * Besin değeri iyi olmayan ama enerji içeriği yüksek olan, çok fazla tok tutmayan besinlerden kaçınılmalı. * Yemeği pişirirken yağı yakmadan kullanmaya dikkat edilmeli, çok fazla yağ eklenmemeli. Etli pişirilen yemeğe yağ koymamayı tercih ederek etin bünyesindeki görünmez yağ kullanılmalı. * Posa-lif içeriği yüksek besinler (sebze, meyve, kepek ekmeği, bulgur, kuru baklagiller gibi) öğünlere eklenmeli. * Günlük yaşamda mutlaka spor yapmaya yer verilmeli. * D Vitamini güneş ışınları sayesinde vücudumuzda sentezlenir. Bu nedenle her gün 20 dakika kadar güneş ışınlarından faydalanmak gerekir. Kışın bile olsa açıkta olan yüzümüz, ellerimizden bu faydayı sağlayabilmekteyiz. * Sigara ve alkol kullanımından uzak durulmalı. Günde 1 kadeh kırmızı şarap içmenin kalp-damar sağlığı için olumlu etkisi vardır. Ama bu 2 kadeh olunca hiçbir anlamı yoktur. Bunun yerine üzüm suyu da tüketilebilir. * Mevsiminde olan sebze ve meyveyi tüketmeye özen gösterilmeli. Örneğin, kış mevsiminde domates yemek tavsiye ettiğimiz bir unsur değildir.