Günümüzün popüler kavramlarından biri olan anti-aging, yıllardır araştırılan yaşlanmayı geciktirebilmenin yollarından biri olarak hayatımızda yer almaktadır.
Amaç uzun yaşam mı? Geleceğimizin temeli, anne karnına düştüğümüz andan itibaren atılır. Bu nedenle annenin bu dönem beslenmesi bizim için önemlidir. Fazla kilolu bile olsa hamilelikte anne adayına kilo vermeyi tavsiye etmiyoruz. Hamileliğin ilk 3 ayında ancak kilo aldırmamak olabilir. Hatta geleceğin temelleri bu dönemde atıldığı için anne adayının hamile kalmadan önceki 2 yılda beslenmesi önemlidir. Hamilelikte "2 canlıyım" diye 2 kat yemesi gerekmez. Ortalama 300 kalori gibi bir ek yeterlidir. Amaç uzun bir yaşam mı, yoksa sağlıklı bir yaşam mı? Sağlıklı yaşlanmak için sağlıklı beslenmek şarttır. Birinci hedef, sağlıklı beslenmeyle sağlığın korunmasını sağlayarak kronik hastalıklardan uzaklaşma şansına sahip olmaktır. Bu hastalıklar; diyabet, yüksek tansiyon, obezite, kalp-damar hastalıkları, kan yağ profilinin bozulması gibi durumlardır. Beslenmenin kuralları aynıdır. Ama ihtiyaçlar kişiye göre değişiklik gösterir ve yaşımız ilerledikçe maalesef almamız gereken kalori ihtiyacımız azalır.
Dengeli ve yeterli Beslenmenin yanında çevresel ve genetik faktörler de sağlığımıza yön verir. Ama unutmayın, mucize bir besin yoktur. Her besinin ayrı bir özelliği ve hayatımıza kattığı şeyler vardır. Tek bir gıdaya dayalı beslenme, bizim için kabul edilebilir bir şey değildir. Sağlıklı beslenme vücudumuzun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli ve dengeli oranda alınmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek için, görevleri farklı olan 4 temel besin grubundan her öğün belirli miktarlarda tüketilmelidir. Çeşitli besinler birlikte tüketildiğinde besin öğeleri birbirinin etkisini artırmakta, vücuda daha yararlı duruma getirmektedir. Örneğin, etin veya yumurtanın bünyesindeki demirin emilimi için yanında mutlaka C vitamini içeren portakal suyu, salata, domates, maydanoz veya yeşil biberle tüketmek gerekir.
Hepsi şart! Bir gruptaki yiyeceklerden çok alıp diğer gruptakileri daha az veya hiç tüketmediğimiz takdirde dengesiz besleniyoruz demektir. Yani eti çok tüketiyorsak veya hamur işi hayatımızda fazla yer alıyorsa, ekmek yemiyorsak, taze sebze ve meyve hayatımızda çok sınırlı veya hiç yoksa, dengeden bahsetmek zor. Bunun yanında sadece bir meyveden çok yemenin de yararı bulunmuyor.