Büyüme ve gelişme döneminde genelde çocuğun çok yemesi desteklenir. Oysa alınan enerji hareketlilikle desteklenmezse kilo problemleri artabilir. Bir de aşırı protein ağırlıklı beslemek ileride kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Bu günlük diyette enerjinin yüzde 14'ünü geçmemelidir.
SPOR YAPILMALIDIR Ergenlik döneminde büyüme ve gelişme hızları farklılaşır. Boyda büyüme kızlarda 16-18 yaş, erkeklerde 18-20 yaşa kadar devam eder. Nadiren 22 yaşına kadar devam eden olgular vardır. Spor yapmak güçlü bir kemik yapısına sahip olmayı sağlar. Bunun yanında günlük beslenmemizde kalsiyum tüketimi önem kazanır. En iyi kaynağı süt, yoğurt ve peynirdir. Bunun dışında yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, fındık, fıstık, susam, kuru baklagiller, kivi ve kuru meyvelerdir. Diyetteki posanın çokluğu, fazla protein tüketimi, kalsiyum emilimini güçleştirdiği için dikkat edilmelidir. Kalsiyum 25 yaşına kadar depo edilir. Bu yaştan sonra depolarımızı doldurabilmek gibi bir şansımız yoktur. İleriki yaşlarda problem yaşamamak için bu dönemde temeller iyi atılmalıdır.
İŞBİRLİĞİ OLMALI Yine daha çok genç kızlarımızda yaşanan yeme davranışı bozukluklarına bu dönemde rastlıyoruz. Bu da cinsel kimlik kazanmak istememek, genetik eğilim ya da zayıflığın moda olması ile oluşur. Anoreksiya veya Bulimiya Nevroza. Anoreksiya Nevroza; kişinin iştahı vardır. Ama bilinçli olarak yemek yemeyi engelliyordur. Bulimiya Nevroza da diğerinin tam tersi olarak kişi çok yer ama daha sonra pişmanlık duygusu, kilo alma korkusu ile kusar. Son yıllarda 10-13 yaşlarda da artık bu problemlere rastlıyoruz. Bunu için diyetisyen ve psikolog işbirliği ile tedavi mümkündür.
KİLO BOYA GİDER Kabaca olması gereken ağırlık=yaş x 2+8 olarak hesaplanır. 6-10 yaş arası 1800-2000 kalori. Adölesan dönem 2100-2700 kaloriye kadar çıkılabilir. Bu dönem çocuklarda kilo problemi varsa diyete başlamadan önce sağlıklı beslenmeyi öğreterek kilo alımını durdurmak ilk hedeftir. Bu arada boy uzayacağı için kilo boya gider. Diyete başlanırsa da günlük 1200 kalorinin altına kesinlikle inilmemelidir.