Gırgırıye'deki neşeli halleriyle tanınan Sulukuleliler, şimdi bir hayli sıkıntılı. 'Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında evleri yıkılan Romanlar, yeni yuvalarını bekliyor.
Sulukule'nin yıkılmasına en az bölge sakinleri kadar mimarlar da karşı çıkıyor. Çünkü çingeneliği dünyaya duyuran bölgenin tarihi Osmanlı'dan bile eskiye dayanıyor.
Darbukacı Baryam, Güllü, Sarhoş Emin, Sabayat, Zekiye, Duman Haydar, Kalaycı Bekir... Çoğumuzun sadece 'Gırgıriye'de duyduğu bu isimler, yıllardan beri yanıbaşımızda; Sulukule'deydi... Tarihi bin seneye kadar uzanan bölge, son zamanlarda yıkım haberleriyle geldi gündeme. "Kentsel Dönüşüm Projesi" adıyla yıkımına başlanan Sulukule; yani Fatih'teki Hatice ve Neslişah Sultan mahallerindeki evlerin klasik Osmanlı-Türk mimarisiyle yapılandırılmasına karar verildi. Ancak proje; Sulukule'de yaşayan 3 bin 500 Roman'ı öfkelendirdi.
ÜNLÜLELERE DESTEK ÇAĞRISI Sulukuleliler, "Sulukule yıkılmasın, kurtarılsın" diyerek isyan bayraklarını çekti. Hatta Sulukuleliler, Seda Sayan ve Sibel Can'dan yardım bile istedi. Ancak bekledikleri yanıtları alamadı. Ancak evlerin yıkılmasına başlandı bile... Peki, yıkımlara niye sadece Sulukuleliler değil de tarihçiler de karşı çıktı? Bu sorunun yanıtı basitti: "Sulukule, adını Lykos Deresi'nin İstanbul'a buradan girmesi sayesinde alan ve tarihi Osmanlı İmparatorluğu'ndan eski bir bölge." Bu semti yerleşim alanı olarak kullananların İstanbul'a gelişleri de öyle sanıldığı kadar yeni değil. Sulukuleliler'in İstanbul'a gelişleri Türkler'in Alpaslan'la Anadolu topraklarına gelişlerine kadar uzanmakta.
GELENEKLERİNDE EĞLENCE VAR "Çingene tarihinin kalbi" sayılan Sulukule; en eski Çingene yerleşim alanı ve onların dünyaya yayıldığı yer. Osmanlı döneminde de bölge; kendi dillerini konuşan, falcılık, ayı oynatıcılığı, müzik ve dansla ön plana çıkan bir tarihsel eğlence geleneğine sahip, Roman-Çingene topluluğunun yerleşim alanı olarak varlığını sürdürüyor. 19. ve 20. yüzyıllarda, Sulukule'nin ünü tüm dünyaya yayıldı. İşte bu yüzden de; Sulukule'nin yıkımı dünyanın en önde gelen uluslararası haber ajanslarından AFP, Reuters ve AP'ye konu oldu. Her zaman eğlence ve dansla özdeşleşen Sulukuleliler, son yıllarda bölgede meydana gelen suç olaylarıyla gündeme geldi. "Bu suçlar hepimizle anılmasın. Aramızda iyimiz de var, kötümüz de" diye tepki gösteren Sulukuleliler; yaşadıkları zorlukları kendilerini görüntüleyen basın mensuplarını anlatırken bile bizleri güldürmeyi başarıyor: "Abe, n'apma çalışırsınız? Huuu size derim değerli ilgili yetkililer."