Diyabetin ileri dönemde ortaya çıkabilecek kronik komplikasyonlarını (beraberinde oluşan hastalıkları) önlemek ve tedavi etmek, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırmak, yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir. Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından hazırlanır. Beslenme programı kişiye özeldir. Ortak bir program oluşturulamaz. Diyabetlilerin yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için tüm besin öğelerinden önerilen miktarlarda ve enerji gereksinimlerine göre almaları gerekir.
Enerji diyetle beraber alınmalıdır Tip 2 diyabetiklerin yüzde 80'i obezdir. Enerji alımının azaltılması ile ağırlık kaybı, metabolik kontrolü olumlu yönde etkiler. Diyabetik bireylerin enerji gereksinimleri saptanıp kendilerine uygun enerjiyi diyetle almaları, arzu edilen vücut ağırlığının sağlanması açısından önemlidir.
Karbonhidratlar En önemli enerji kaynağıdır. Günlük diyetle mutlaka alınmalıdır. Besinlerde bulunan karbonhidrat türleri şekerler, nişasta ve posadır. İnsülin kullananlarda karbonhidrat miktarının tutarlı olması gerekir. Diyabetli bireye karbonhidrat kaynağı olarak önerilen besinler; tam taneli tahıllar, ekmek, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler ve süttür.
Proteinler Vücudun büyümesi, gelişmesi ve yıpranan dokuların onarılmasında proteinin önemli görevleri vardır. Diyabet vücudun protein gereksinimini etkilemez. Önerilen miktarlarda alınması gerekir. Ancak diyabete bağlı böbrek problemleri gelişmiş ise diyetle protein alımının sınırlandırılması gerekir.
Posa Diyet posasının vücuttaki etkileri; kan şekerini yavaş yükseltir, insülin ihtiyacını azaltır, tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler. Kanda yağların yükselmesini engeller. Diyetteki posa miktarını artırmak için beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyve tercih edilip kabuklu yenilebilen meyveler kabuklu tüketilmelidir. Sebze-meyve, salata ve kuru baklagiller haftada 1 kez tüketilmelidir.
Vitamin-mineraller Yeterli ve dengeli beslenen diyabetikler günlük vitamin ve mineral gereksinimlerini diyetle karşılayabilirler. Düzenli ve doğru beslenen kişilerde kolay kolay vitamin eksikliği oluşmaz. Çünkü vitamin tabletleri asla sağlıklı beslenmenin yerini almaz.