Genelde bize gelenler şöyle diyorlar: "Hiç tatlı da yemem ama şekerim çıktı neden?" Şeker hastalığı sadece tatlı yiyen insanlarda olmaz. Kilo aldıkça pankreas denilen organımızın tek salgısı olan insülin seviyesi yetersiz kalır ya da doğuştan yoktur. Buna bağlı olarak bu hastalık gelişir. Bundan da anlaşılacağı gibi, fazla kilolu olmak şeker hastalığı riskini beraberinde getirir. Bunun dışında ailesel genetik risk olabilir. Gribal bir enfeksiyon ya da travma sonrası oluşabilir. Hastalığın kabullenilmesi bazen maalesef süreç alır. Bu noktada hastalığın kontrolü önemlidir. Diyabette tedavinin amacı, kan şekerini normal sınırlarda tutarak diyabete bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek veya önlemek, yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir.
İlk aşama beslenme tedavisidir Diyabeti kontrol altına almanın ilk adımı, onu öğrenmektir. Bunun için de beslenmeye, insülin/ ilaç tedavisine, fiziksel aktiviteye ve eğitime önem vermek gerekir. Maalesef hastalara hâlâ direkt şeker düzenleyici hapla tedaviye başlanıyor. Oysa dediğimiz gibi ilk aşama beslenme tedavisidir. Diyetle kontrol altına alınamıyorsa, diyet+şeker düzenleyici ilaç/insülin şeklinde tedavi gündeme gelmelidir. Hastaların büyük bir çoğunluğu gerekli eğitimi almıyorlar. Bu da gelecekte birçok hastalığa yakalanma şanslarını artırıyor.
Diyete dikkat edilmelidir Diyabetik hastaların diyetlerine dikkat etmediklerinde kalp hastalığına yakalanma riskleri çok yüksektir. Yine şekerin yüksek düzeylerde seyretmesidengesiz gitmesi, gözde kataraktan körlüğe kadar götürebiliyor. Sinir uçlarında duyu his kayıpları oluşabiliyor. En kötüsü böbrekler fonksiyonunu kaybedip böbrek yetmezliği oluşabiliyor. Dolaşım bozuklukları ile ayakta ve parmaklarda kangrenler, bunun sonucunda da o organın kaybı oluşabiliyor. İyi bir bakımla kurtarılabilmesi mümkün olabilir. Ama tatsız sonuçlar da olabiliyor. Aslında bunların hiçbirini yaşamak zorunda değilsiniz. Diyabetikler, diyetlerine uyduklarında bizim için hasta bile değillerdir. Diyetleri eskiye oranla çok daha rahattır. İyi bir eğitim süreci ile diyetlerine dikkat ettiklerinde, daha sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar.