Günün mönüsü
Akıtmalı Köfte Simit, yağsız kıyma, kırmızı biber, tuz, soğan, kara biber ve bir yumurta iyice yoğrulur. Ayrı bir kapta, içinin malzemesi kavrulur. Yoğurulmuş köfteden pinpon topu kadar parçalar ayrılır, parmakla oyulur. İçine hazırlanmış iç harcından konularak yuvarlanır. Kalan köfte, kiraz büyüklüğünde yuvarlanıp süzgeçte akıtmalarla birlikte su buharında haşlanır. Bir gece önceden ıslatılmış nohut, et, salçalar ve limon, tuz ilave edilip pişirilir. Hazırlanan akıtma ve köfteler bu suyun içerisine atılıp birkaç dakika kaynatılır.
MALZEMELER 250 gr. az yağlı kıyma, 2 soğan, 1 tatlı kaşığı baharat, kırmızıbiber, 1 çay kaşığı tuz, karabiber. Suyu: Yarım tavuk veya 500 gr. kuşbaşı yağlı et, 1/2 bardak nohut, 2 kaşık salça, 1/2 limon, 1 kaşık tereyağı, 1 kaşık nane, 1 tatlı kaşığı tuz, yeteri kadar su. Köftesi: 500 gr. yağsız kıyma, 500 gr. simit, 2 tatlı kaşığı kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta, 1 soğan, karabiber.
*** Ballı Pufuduk Yumurtayı ve şekeri iyice çırpın. Unu, karbonatı, limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve vanilyayı iyice karıştırın. Tavada yağı kızdırdıktan sonra hamurdan bir kaşık kadar alıp kızgın yağa dökün. Hamurları yağda iyice kızarttıktan sonra yağını süzerek servis tabağına alın. Üzerlerine bal ve pudra şekeri gezdirdikten sonra servis yapın.
MALZEMELER 3 yumurta, 1,5 bardak un, 1 çay kaşığı karbonat, 1 paket vanilya, 2 kaşık şeker, 1.5 limonun suyu ve kabuğunun rendesi Üzeri için; 2 kaşık bal, 1 kaşık pudra şekeri, sıvı yağ
*** Bildik Dolması Nohut ile dövme bir gün önceden ıslatılır. Dövme ve nohut yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine ayrı bir tencerede pişirilmiş mercimek ilave edilir. Biraz piştikten sonra halka halka doğranmış soğanlar konur. Pişmesine yakın daha önceden haşlanmış kuru kırmızı biber eklenir içinin malzemeleri pişince ocaktan indirilir. Üzerine kızdırılmış yağda tarhın, kırmızı biber ve kara biber dökülüp servis yapılır.
MALZEMELER 1 kahve fincanı mercimek, 1 bardak dövme, 1 kahve fincanı nohut, 1 kaşık kırmızıbiber, 4 soğan, 1 kaşık tarhın, 2 kaşık tereyağı, 3-5 parça kırmızıbiber kuru veya taze, 1 kaşık domates salçası, tuz, yeterince su.
|