Önceki akşam Çınarcık'ta meydana gelen 4.8'lik deprem, İstanbullular'ı korkuttu. Kandilli'nin telefonlarını kilitleyen halkı rahatlatan açıklama, bilimadamlarından geldi: Bu deprem, kabusun İstanbul'dan uzaklaştığının habercisi... Büyük deprem belirtisi olamaz.
***
Depreme yeni rota
İstanbul'un korkusu, Çınarcık depremiyle son buldu. Bugüne kadar Megakent için 7.9'luk senaryolar yazan uzmanlar, 'Fayın yönü değişti' tezini savundu.
Çınarcık, önceki gün yaşanan 4.8'lik depremin korkularını dindirmeye çalışırken, İstanbullu derin bir nefes aldı. 17 Ağustos felaketinin ardından her an sallanmayı bekleyen Megakent için uzmanlar "Endişeye gerek yok" açıklaması yaptı. Yaklaşık 9 yıldır birçok deprem senaryosunu okuyan-dinleyen vatandaşlara bu kez depremin yön değiştirdiği haberi verilirken, tehlike çanları bu kez Marmara'nın güneyi için çalmaya başladı. İşte uzmanların Çınarcık depremi sonrası yorumları:
Prof. Dr. A. Mete Işıkara "Bu öncü bir deprem değil. Olası Marmara depremi açısından en riskli dönem, 2010 ila 2014 yılları arası. Beklenen depremin Adalar'ın güneyinde meydana geleceğini ve 6.3 ila 6.5 şiddeti arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Çınarcık depremi ise olası Marmara depreminin öncüsü olarak algılanmamalı..."
Prof. Dr. Ahmet Ercan "Çınarcık'ta meydana gelen deprem gibi orta büyüklükteki depremler yine olabilir. Yani 4 ila 5 büyüklüğü arasında bu yıl 5-6 deprem daha bekliyorum. Fakat İstanbul için beklenen büyük deprem ile ilgili işaretler henüz yok. 2015'e kadar olmayacağını daha önce de söyledim. Fakat bu depremin artçıları da görülebilir."
Prof. Gülay Altay Marmara Bölgesi, depremsellik açısından Türkiye'nin en aktif yörelerindendir. Bölgede bu büyüklükteki depremler, yaklaşık 2-3 yıllık periyotlarda farklı kaynaklarda görülebilir. Bu nedenle vatandaşlarımız her zaman depreme karşı tedbirli olmalı."
Prof. Gündoğdu Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu: Çınarcık depremini, herkesin beklediği Marmara'daki büyük kırılmanın öncü belirtisi anlamında almamak lazım. Çünkü sistemin tamamen dışında. Fay hattı, Armutlu-Mudanya tarafına döndü.
Prof. Üşümezsoy Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: Bu fayın güneye hareketi, bize Adalar'a giden bir fayın olmadığını gösteriyor. Gerilim, Çınarcık, İmralı ve Mudanya'ya giden hattadır. Bu sebeple büyük bir İstanbul depremi beklemek doğru değildir. Fay hattı İstanbul'dan uzaklaşıyor.