Zeytinyağı üretiminde dünya 4.'sü olan ülkemizde kişi başına yıllık 1 litre zeytinyağı düşüyor.
Zeytinyağı doğanın insanoğluna armağan ettiği en değerli besinlerden biridir. Çocukluktan yaşlılığa, yaşamımızın her döneminde zeytinyağı, sağlığımızı birçok açıdan olumlu yönde etkiler. Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir. Üretime gelince dane zeytin yoğunluklu olarak Aydın, İzmir, Balıkesir'de yapılıyor. Ortalama 100 milyon olan zeytin ağacı sayısı da gün geçtikçe de artmakta. Devlet İstatistikleri Enstitüsü araştırmalarına göre; Türkiye'de üretilen zeytinlerin 68'i yağ üretimine ve 28'ide sofrada kullanılmak üzere yetiştiriliyor. Zeytinin ürününü 2 senede bir verdiği düşünülürse; verim alınan senede, ortalama 150 bin, az ürün verdiği senede elde edilen zeytinlerden ortalama 70 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Ortalama 850 zeytinyağı fabrikasıyla Türkiye dünyada zeytinyağı üretiminde 4. sırada yer alıyor. Türkiye'de kişi başına ise tam 1 litre zeytinyağı düşüyor. Sağlık mucizesi olarak gösterilen zeytinyağının en önemli özelliği ise kızartmaya uygun olmasıdır. Tam bir lezzet kaynağı olan zeytinyağı sadece kalp hastalarına değil, sindirim problemi olanlara, romatizma hastalarına ve hatta yeni doğum yapmış annelere de öneriliyor.