Çocuğunuzu eğitirken onunla ilgilenmeli ve çevresindekilere de bu izlenimi vermelisiniz. Bu tutum, kendisini güçlü hissetmesini sağlar.
***
Çocuğunuzu cesaretlendirin
Çocuğunuzu eğitirken onunla ilgilenmeli ve çevresindekilere de bu izlenimi vermelisiniz. Bu tutum, kendisini güçlü hissetmesini sağlar.
Okulda başarılı çocukların çoğu, eğitimlerine ilgi duyan faal ebeveynlere sahiptir. Bu anne-babalar okulda görev alır, çocuklarının öğretmenlerini yakından tanır, veli toplantılarına katılır, ev ödevlerinde çocuğunu yönlendirir ve derslerde neler olup bittiğini büyük bir özenle takip ederler. Böylelikle çocuklarına cesaret ve destek mesajları verirler. Çocuğumuza cesaretlendirici mesaj vermemiz önemlidir. Öğrencinin zihinsel yeteneğine olan güveni ona yaratıcılık ruhu verir, önünü imkan ve fırsatlarla doldurur, "Her türlü başarıya ulaşabilirim" inancı doğurur.
ÖĞRETMEN SEVGİSİ ŞART Çocuk için öğretmen etkili bir örnektir. Empati kurabilen, gerekli zamanı ve ilgiyi vermekten çekinmeyen bir öğretmenin, sıkıntılı bir öğrenciye çok büyük faydaları dokunabilir. Öğrencilerine sevgi ve ilgi gösteren öğretmenler genellikle unutulmazlar ve öğrencilerin kalbinde özel bir yere sahip olurlar.
DİYALOG HALİNDE OLUN! Çocuklarımızın eğitimiyle yakından ilgilenelim. Sık sık okuluna gidelim. Çocuğumuz, okul ortamında da aile bireylerince izlendiğini bilmelidir. Ebeveyn, çocuğuyla ilgiliyse ve öğretmene değer veriyorsa, bu takdirde öğretmen de o çocuğun üzerinde daha çok duracaktır.
PROGRAMLI HAREKET EDİN Okuldan gelen çocuğumuz ödevlerin çokluğundan yakınıyorsa, yapacakları işlerin listesini çıkartıp önceliklerine göre sıralamalarına yardımcı olalım. Su şekilde, dersi bitirdikçe listeden o kısmı silmenin keyfine varsın. Çocuklar programlı çalışmaya alıştıkça zamanın değerini ve ayarlamasını öğreneceklerdir. Halbuki çalışmak yeni konuları keşfetmek, değişik bilgi alanlarına ulaşmak anlamına gelir. Çocuktaki doğal öğrenme merakını koruyan ve devam ettiren, olması gereken çalışma şekli de budur.
SESSİZ BİR ODA ÖNEMLİ * Çalışma masası pencere kenarında olmamalıdır. Aksi takdirde ders çalışırken dikkati dağılabilir. * Çalışma alanı, havalandırmaya uygun olmalıdır. Öğrenme işi, beyin eylemidir. Bol oksijen alması için havanın temiz olması gerekir. * Yatarak çalışmak, verimi düşürür. Buna izin vermemek önemlidir. * Çalışma ortamı sessiz olmalıdır. Unutmayalım, öğrenme dikkat ve beynin yoğunlaşma faaliyetidir. * Çocuğun çalışma masasının üzerinde sadece dersle ilgili materyal bulunmalıdır. Bunun dışındaki eşyalar çalışırken kaldırılmalıdır.