Canavar mutfakta hortladı
En çok tüketilen 70 maddenin fiyatında son 1 yılda yüzde 4 ile 275 arasında artış kaydedildi.... Yıllık enflasyon % 8.2, ancak başta gıda olmak üzere pek çok üründeki fiyat artışı kat kat fazla.
Resmi istatistiklerde yıllık enflasyon yüzde 8.2'ye kadar gerilerken; halkın günlük yaşamında en fazla tükettiği, büyük bölümü gıda maddesi olan mal ve hizmetlerin fiyatlarında son 1 yılda yüzde 275'e varan oranlarda artışlar yaşandığı belirlendi. Ankara Ticaret Odası'nın en fazla kullanılan 100 mal ve hizmetin fiyatlarını esas alarak yaptığı araştırmaya göre; Ankara'da 100 maddeden 71'inin fiyatında yüzde 4 ile yüzde 275 arasında artışlar yaşanırken, 1 maddenin fiyatı değişmedi, 28 maddenin ise fiyatı azaldı.
BAL % 80 ZAMLANDI Ocak 2007-2008 arasında ekmek, çay, un, elektrik, kömür, kira, su, telefon, belediye otobüsü ve dolmuş ücreti gibi önemli maddelerin fiyatlarında resmi enflasyonun 1-2 katı artışlar yaşandı. Son 1 yıllık dönemde en yüksek fiyat artışı yüzde 275 ile limonda yaşandı. Taze fasulyenin fiyatı yüzde 101 artarken, roka fiyatı yüzde 100, kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 100, patlıcanın fiyatı yüzde 95, mandalina ve balın fiyatı yüzde 80 artış gösterdi. Kuru fasulyenin fiyatında 1 yılda yüzde 62, ayçiçeği yağının fiyatında yüzde 63, kabak fiyatlarında yüzde 73, süt, patates ve kuru soğan fiyatlarında yüzde 50 artış oldu.
KIRMIZI ET ÜZMEDİ Ankara'da ortalama kiralar yüzde 20 artarken, elektrik faturaları geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 20 zamlı gelmeye başladı. Dana etinin fiyatının yüzde 4 arttığı 1 yıllık dönemde, koyun etinin fiyatı değişmedi. Balık, sucuk, salam, meyve suyu, sarımsak gibi 28 maddenin fiyatında ise düşüş yaşandı.
|