Üniversitede türbana geçit veren düzenlemede gözler Cumhurbaşkanı'na çevrildi. Gül'ün 'toplumsal uzlaşma sağlanamadığı' izlenimi nedeniyle, ılımlı bir geçiş için veto yolunu seçebileceği konuşuluyor.
Türban düzenlemesini içeren Anayasa değişikliğinde gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrilirken, veto söylentileri de dile getirilmeye başlandı. Kulislere göre bu iddialara, bazı rektörlerin sert çıkışları, öğretim üyelerinin imza kampanyaları, partilerin "İmzalama" çağrısı ve toplum kesimlerinden gelen farklı tepkiler yol açtı.
ZOR GÖRÜNÜYOR AMA... Gül'ün, bu konuda toplumsal uzlaşmanın henüz oluşmadığının görüldüğü, bazı toplum kesimlerinin, düzenlemeye amacının ötesinde bir anlam yükleyerek ciddi bir kaygı içine girdiği yönünde oluşan izlenim nedeniyle Anayasa değişikliğini veto edebileceği söylentileri yaygınlaştı. Gül'ün, Meclis'ten çıktığı anda yaptığı "İnceletiyorum" açıklaması Köşk'ten "jet onay" beklentisi yaratmıştı. Ancak Gül'ün daha sonra, kaygıların da dikkate alınacağı yönündeki açıklamaları, sürecin uzayacağını gösterdi. Başörtüsü nedeniyle üniversiteye kayıt yaptıramayınca AİHM'e kadar konuyu götüren eşinden dolayı konuya karşı hassasiyeti bilinen Cumhurbaşkanı Gül'ün, "veto" kararı vermesinin oldukça zor olduğu biliniyor.
'ILIMLI GEÇİŞ' SAĞLAR MI? Ancak Gül'ün, Anayasa Mahkemesi'nden çıkabilecek bir "iptal" kararı önünde yumuşak geçiş noktası olarak görev alabileceği konuşuluyor. Siyasi kulislerde, Anayasa Mahkemesi'nin, değişikliği "esastan" inceleyemeyeceği söylenmesine rağmen, konuyu "esastan" inceleyip, ardından da, tümüyle türban düzenlemesinin önünü kapatabilecek bir "iptal" kararına imza atma olasılığı, en büyük risk olarak görülüyor. Yapılmak istenen değişikliğin böyle bir süreçle sonlanmasındansa düzenlemenin, Cumhurbaşkanı tarafından, "Daha geniş bir mutabakat oluşturulup, toplum kesimlerini rahatsız etmeyecek bir formül bulunuluncaya kadar ertelenmesi"ni sağlayacak bir veto sürecinin işletilmesinin daha makul bir geçişi sağlayacağı ifade ediliyor.