Devlet memurları bahşiş alabilir mi? Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurların hizmetleri karşılığında başka bir para talep etmeleri ciddi bir suçtur
"Bir kamu kurumunda çalışmaktayım. Kamuoyunda devlet memuru olarak görev yapanların bahşiş alabileceğine yönelik açıklamalar yer almaktadır. Memurlar bahşiş alabilir mi?" D.H.-Ankara Devlet Memurları Kanunu'na göre, devlet memurları resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadır. Devlet memurları; kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Devlet Memurları Kanunu'nun 29'uncu maddesi, devlet memurlarının doğrudan veya aracı eliyle hediye istemelerinin, görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmelerinin ve iş sahiplerinden borç para istemelerinin ya da almalarının yasak olduğunu düzenlemektedir.
Armağan da verilemez 13.04.2005 tarihli ve 25785 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in "Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı" başlıklı 15'inci maddesinde; kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye olarak tanımlanarak, kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilke olarak kabul edilmiş, kamu görevlilerinin yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye almaları yasaklanmıştır.
Maddi menfaat sağlanamaz Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında vatandaşlar, işlemlerini hızla halletmek için çay parası, yemek parası, tatlı parası adı altında ilgili memura para vermektedirler. Devlet Memurları Kanunu'na göre, devlet memurunun yapmış olduğu hizmet karşığında bu şekilde para alması mümkün değildir. Sözlük anlamıyla bahşiş, yapılan bir hizmete karşılık olarak ödenen ücretten ayrıca fazladan verilen para anlamına gelmektedir. Kamu hizmetinin sunumunda devlet memurunun hizmetten yararlanan tarafından maddi bir menfaat sağlaması, Türk Ceza Kanunu açısından da suç işlemesine sebebiyet vermektedir.