Kalp-damar hastalıklarından korunmanın yolları
"Vücudumuzda meydana gelen vitamin eksikliklerini nasıl anlarız. Aşırı miktarda vitamin alımı zararlı mıdır? Dönem dönem vitamin kullanmamız gerekir mi?".
Vitamin-mineral eksiklikleri beslenme düzeyiniz iyi ise ve tek tip beslenmiyorsanız pek karşılaşılan bir durum değildir. Eksikliklerini kabaca şu şekilde anlarız; cildinizde kuruluk, ağız kenarlarında yaralar, saçlarda aşırıya varan dökülmeler, diş eti kanaması ve çekilmeleri hatta bununla sağlıklı dişlerinizi bile kaybedebilmeniz mümkündür. Vücut direnciniz düşeceği için sık enfeksiyona yakalanırsınız, tırnak kırılmaları gibi sorunlara yol açar. Bazı vitaminlerin aşırı alımı toksik (zehirleyici) etki sağlar, buna en iyi örnek A vitaminidir. C vitamininin fazla alınması çok fazla anlam arz etmez fazlası idrarla atılır. Bazılarının fazlalığı ise diğerinin emilimini ters yönde etkiler. Özetle kafanıza göre ya da arkadaş, komşu tavsiyesi ile vitamin kullanmak sağlıklı değildir.
* Günlük beslenmenizde daha az yağlı besinler tüketmeye özen gösterin, bunun için etiket okuma alışkanlığı kazanmaya çalışın.
* Koyun eti yerine dana etinin yağsız kısmını tüketin, daha çok beyaz ete ağırlık verin. Ama tavuğu derisiyle, balığı kızartma yaparak yemeyin.
* Süt ve süt ürünlerini tam yağlı yerine yarım yağlı ya da yağsız tüketebiliriz.
* Sebze-meyve tüketmeye özen gösteriniz. Günlük 5-8 porsiyon gibi.
* Hamur işi, tatlı gibi besinleri tüketmeyiniz.
* Doymuş yağ içeriği nedeni ile organ etleri, karaciğer, dalak, yürek, işkembe gibi işlenmiş et ürünleri; salam, sosis, sucuk, pastırma, jambonu tüketmeyin.
* Tam tahıllı ürünleri tercih edin (bulgur kepekli ekmek vb.)
* Haftada en az 1-2 kez kuru baklagillerden tüketmeye özen gösterin.
* Kilo sorununuz yoksa 2-3 adet ceviz içi, ufak bir avuç fındık yenebilir.
* Ev dışında yemek yerken yağ oranı yüksek, soslu, kızartma tarzı besinleri tercih etmeyin.
* İdeal kiloda değilseniz mutlaka kilo verin. Erkeklerde karın bölgesinde biriken yağlar riski artırır. Ama her iki cinste de görülebilen bir hastalıktır.
* Hayatınıza fiziksel aktiviteyi katın, en azından tempolu yürüyüş de olabilir.
* Tansiyon sorununuz varsa bunun kontrol altına alınması için mutlaka doktorunuzla görüşün.
* Stresten uzak durmaya çalışın.
* Sigarayı, damarları olumsuz etkilediği için bırakmalısınız.
* Alkol almayın, 1 kadeh kırmızı şarabın olumlu etkisi vardır ama 2 kadeh olunca bu etki olumsuza dönmektedir.
|