Yeni Anayasa
AKP Genel Başkan Başyardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve TBMM eski Başkanı, Başbakan Başdanışmanı Bülent Arınç, yeni Anayasa taslağına son şeklini veriyor. Taslak Şubat başında elimizde olacak. Taslağı hazırlayan Bilim Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, çok önemli bir açıklama yapmıştı. 1921, 1924, 1961, 1982 Anayasaları, ağırlığı devlete vermişti. 2008 Anayasası ağırlığı insana verecek. Devletten çok birey özgürlükleri öne çıkacak liberal bir Anayasa geliyor. CHP ve MHP'nin yeni Anayasa'ya gösterecekleri tavır merak ediliyor. CHP'nin 6 oku, MHP'nin 9 ışık ilkeleri var. Okların ve ilkelerin bazıları, liberal Anayasa karşısında ya ters düşecek ya açmaza girecek.
6 ok... CHP'nin meşhur altı oku nedir? Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik, devrimcilik... CHP, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Ata türk tarafından kuruldu. 4 ok vardı. Bunlar, cumhuriyetçilik, halkçılık, milliyetçilik ve laiklik idi. 1935 yılında 2 ok daha eklendi, devletçilik ve devrimcilik. 1937 yılında, 6 ok Anayasa'ya aynen girdi. 6 okun Anayasa'ya girdiği yıl, ipler rahmetli İsmet Paşa'nın eline geçti. Atatürk'ün hastalığı döneminde 6 ok ve Anayasa ilişkilerine dikkat etmek lazım.
Devletçilik Hazırlanan yeni Anayasa karşısında 6 oktan devletçilik, devrimcilik, halkçılık, milliyetçilik okları nasıl bir duruma gelecek? İşte, CHP lideri Deniz Baykal burada zorlanacak. 6 ok içindeki detaylar zamana ve zemine nasıl uyum gösterecek?
9 ışık... MHP'nin meşhur 9 ışık olarak belirlenen ilkeleri var. Nedir bunlar? Milliyetçilik, ülkücülük, ahlakçılık, ilimcilik, toplumculuk, köycülük, hürriyetçilik, şahsiyetçilik, gelişmecilik, halkçılık, endüstricilik ve teknikçilik... Alpaslan Türkeş, 9 ışık doktrinini 1965'te kendisine kılavuz edindi. 1967'de Cumhuriyet Köylü Millet Partisi Kongresi'nde 9 ışık parti kılavuzu haline döndü. 9 ışık içinde bazı ilkeler, yeni Anayasa karşısında farklı bir düşünce zemini çıkartıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin göstereceği tavır, MHP'nin 9 ışık doktrininin bazılarının değişmesine kadar gidecektir. CHP ve MHP, milli devlet ülküsü üzerinde iken, liberal devlet, global devlet ülkülerine yönelen Anayasa karşısında ne yapacaklar? Bu durum aynı zamanda CHP ve MHP'nin yeni parti ilkelerine yönelmesine yol açacaktır.
Siyasette yenilik Osmanlılar'da, İttihat-Terakki ile Hürriyet ve İtilaf partilerinin devamı, Cumhuriyet döneminde CHP ve Demokrat Parti oldu. CHP devam ediyor. Demokrat Parti zemininde yeni kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi, en büyük parti konumunda. DYP, ANAVATAN ve MHP bu zemini kolluyor. 1961 İhtilali sonrasında, Süleyman Demirel DP'nin devamı olarak bayrağı eline aldı. Bugün, bayrağı kime devretti, henüz açıklamadı. Bu zeminde AKP ve Tayyip Erdoğan var. Turgut Özal, Demokrat Parti bayrağını almak üzereydi. Şimdi Tayyip Bey "Bayrak bende" diyor. Demirel bayrağı vermek durumunda mı? İttihat ve Terakki, CHP ve Deniz Baykal ile devam ediyor. Hürriyet ve İtilaf, AKP ve Erdoğan ile devam ediyor. Yeni Anayasa, tarihi misyona yeni şekil verecektir.
|