Günün mönüsü
Elmalı Strudel MALZEMELER 2 bardak un, tuz,1 yumurta, 4-5 kaşık ılık su, 2 kaşık sıvıyağ, 2 kaşık pudra şekeri, İç malzeme: 3 elma, 1 kahve fincanı file badem, 1 kahve fincanı kuru üzüm, 1 kaşık rendelenmiş limon kabuğu, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay bardağı tozşeker, 3 kaşık eritilmiş margarin Üzeri için: 1 yumurta sarısı, 1 kaşık pud raşekeri
Una; tuz, sıvıyağ, su, pudra şekeri ve yumurtayı ilave edip pürüzsüz olana kadar yoğurun. Hamuru streç folyoya sarıp 15 dakika dinlendirin. Fırını 190 dereceye ayarlayın. Elmaları 4'e kesip ince ince dilimleyin. Kuru üzümü ılık suda yumuşatın. Elma dilimlerini margarinle karıştırın. Badem, tozşeker, limon kabuğu, kuru üzüm ve tarçın ekleyip harmanlayın. Hamuru 1-2 mm kalınlığında açın. Kenarlarını keserek dikdörtgen bir hamur elde edin. Hamurun geniş kenarına hazırladığınız iç malzemeyi yayıp rulo yaparak sarın. Üzerine çırpılmış 1 yumurta sarısı sürün. Pembeleşene kadar pişirin. Yoğurt Çorbası MALZEMELER 1 bardak dövme (buğday), yarım bardak yeşil mercimek, yarım bardak nohut, 1 bardak süzme yoğurt, 2 kaşık un, 1 yumurta, 1 patates, 1 patlıcan, 2 sivribiber, 2 domates, 4-5 kaşık sıvıyağ, 6 bardak su, tuz, nane
Dövme, mercimek ve nohudu ayrı kaplarda haşlayın. Patates, domates, patlıcan ve sivribiberleri doğrayın. Yoğurt, yumurta, 3 kaşık sıvıyağ ve unu bir kapta çırpın. Suyu tencereye alıp karışımı ekleyin. Dövme, mercimek ve nohudu ilave edip karıştırın. Tencereyi ocağa alıp kaynayıncaya kadar karıştırın. Patlıcan, domates ve sivribiberi ekleyin. Arada bir karıştırarak pişirin. Tuz ekleyip tencereyi ocaktan alın.
Sacarası MALZEMELER 1 kg un 250 gr tereyağı 2 yumurta 250 gr kaymak 1 su bardağı pudra şekeri Bir tutam tuz Süslemek için: Çekilmiş antep fıstığı
Tereyağını eritin. Una biraz su ve tuz ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp hamuru dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp 10 beze hazırlayın. Bezeleri yufka şeklinde açın. Her bir bezeye birer kaşık tereyağı sürün. Ortalarına kaymak ekleyip rulo şeklinde sarın. Yufkaları yağlanmış fırın tepsisine dıştan içe doğru yerleştirin. Kalan yağı üzerine gezdirin. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Üzerine pudra şekeri serpin. Antep fıstığı ile süsleyin.
|