Toplumda yüzde 85 oranında görülen kısırlığın yüzde 50'si, kadından kaynaklanıyor.
***
Kısırlık kadının kabusu
1 yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi, kısırlık belirtisi olabilir Toplumda yüzde 85 oranında görülen kısırlığın yüzde 50'si kadından kaynaklanır.
Kadınlardan kaynaklanan kısırlık (infertilite) nedenlerinin değerlendirilmesini şöyle açıklayabiliriz:
*Fallop tüplerine ait sebepler: Gebelik oluşabilmesi için vajinaya bulaşan spermlerin rahim ağzı ve rahim içini geçerek tüplerdeki yumurtaya ulaşması gerekmektedir. Tüplerin tıkanıklığını gösterecek olan H.S.G. tetkikinde problem saptanırsa, sonunun giderilebilmesi için cerrahi yöntem olan laparoskopi önerilebilir. Ancak operasyon için sonuç alınamayacağı düşünülürse, tüp bebek en iyi alternatifdir.
*Yumurtlama problemleri: Adet düzensizliklerinin ve infertilitenin en önemli nedeni anovulasyon; yumurtlamanın olmamasıdır. Yumurtlama olmadığında da adet görülebilir. Yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar ile yüzde 80 oranında başarı sağlanır ve başka bir patoloji yok ise çoğunda ilk 6 ayda gebelik elde edilir.
*Serviks (rahim ağzı) problemleri: İnfertilitedeki yeri oldukça dardır. En basit tedavi yöntemi ise özel hazırlama yöntemleri kullanarak hızlı hareketli spermlerin rahim içine enjekte edildiği inseminasyon (aşılama) işlemidir.
*Rahim kaynaklı problemler: H.S.G. (ilaçlı rahim filmi) ile saptanırlar. Adet bitiminden sonraki 1 hafta içinde ve yumurtlamadan önce gerçekleştirilmelidir. Rahim içinde yapışıklık, rahimde yer kaplayan kitleler ve rahim içine baskı yapan miyomlar bu yöntemle saptanır. Bu sayede tüplerdeki tıkaçlar atılabileceğinden gebelik elde edilebilir.
*Yaş faktörü: Kadında 40 yaşından sonra gebelik oranı ileri derecede azalır. 40 yaş üzerinde adet düzeni normal olsa da gebe kalma oranı yüzde 10'un altına düşer. Yumurta gelişmesi ve yumurtlama olsa dahi, oluşan yumurtanın döllenmesi oldukça zordur. Gebelik oluştuğunda çocukta kromozomal anomaliklerin görülme olasılığı yüksektir.
*Tanısal uygulamalar: Rahim içi ve tüplerin açıklığını araştırmak amacıyla kullanılır. Rahim ağzı yetmezliği, tüberküloz, gelişmemiş rahim, adenomiyozis, polipler, miyomlar ve birtakım rahim anormallikleri saptanabilir.
*Laparaskopi: Soğuk ışık kaynağı ile aydınlatılan fiber optik bir sistemin karın boşluğuna sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi işlemidir. Genel anlamda HSG de kuşku veren olgularda nedeni açıklanamayan infertilite de, genital organ anomalilerinde, dış gebelik kuşkusu olan kadınlarda, jinekolojik tümerlerin tanı ve izlenmesinde, ayrıca açıklanamayan pelvik ağrı ve adet görememe durumlarında tanı ve tedavi amacı ile uygulanır.
*Histereskopi: Fiberoptik ışık kaynaklı bir cihazın rahim ağzı yoluyla rahim boşluğuna sokularak rahim içinin incelenmesidir. HSG dar rahim boşluğu düzensizliklerinde, rahim şekil bozukluğunda ya da yapı bozukluğunda, rahim içi yapışıklıklarının değerlendirilmesinde, miyom ya da rahim içi poliplerin tanısı ve tedavisinde histeroskopi uygulanır.