Doğalgaz ve karınca ile ağustos böceği
Neredeyse her kış aynı şeyleri duyuyoruz: "İran doğalgazı kesti, Rusya vanaları kapattı." Ardından da televizyonlarda uzman kişiler çıkıp konuşuyor: "Dışa bağımlılıktan kurtulmamız lazım. Doğalgaz depoları yapıp kendimizi kurtarmamız gerekiyor." Bu olaylar mütemadiyen bu şekilde tekrarlanıyor. Zaman zaman yazıyorum. Bizim bir adetimiz var. Faturalarımızı hep en son gün yatırmaktan hoşlanıyoruz. Başımıza bir sıkıntı gelmeden tedbir almak da aklımıza gelmiyor.
10günlükgazkaldı Bu mesele de aynı öyle. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını nasıl değiştireceğiz? Ülkemizde doğalgaz çıkmadığına göre, bu değişmeyecek. Öyleyse tedbir almak için neden sıkıntı çıkmasını bekliyoruz? Geçen yıl da aynı şeyi yaşadığımızda, depolar yapılması gerektiğini sık sık konuştuk. Ama yapılmadı. Silivri ve İzmir'deki depolar yeterli değil. Silivri'deki depoda Türkiye'nin 10 gününü, İstanbul'un ise 2 ayını kurtaracak kadar gaz olduğu ifade ediliyor.
Öncedentedbiralalım Yaz boyunca saz çalan kışın ise aç kalan ve karıncanın kapısını çalan ağustos böceği gibi durumumuz. Yaz boyunca kimse depodan, sıkıntıdan bahset miyordu. Ne zaman kış geliyor vanalar kapatılıyor, o zaman "Depo yapmamız lazım" diye ortaya çıkanlar çoğalıyor. Türkiye'nin, sıkıntı yaşamadığı dönemlerde çözümleri yerine getirmesi gerekiyor. Şu anda kesilen gazın pazartesi günü açılacağı konuşuluyor. Bu yüzden vatandaşı da paniğe sevk etmemek gerekiyor. Kışın ortasınd a gazsız kalmayacağız. Zaten İran'dan aldığımız doğalgaz, toplam 32 milyar metreküplük ithalatımızın 5 milyar metreküpünü oluşturuyor. Ama önümüzdeki yıllarda büyük sıkıntılar yaşamamak için tedbirlerin şimdiden alınması gerekiyor.