Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu, 22 Temmuz'dan sonra ilk kez TAKVİM'e konuştu. Mumcu, "Biz çelik paletli bir araca istikamet değiştirtmek için ayağımızı koyduk, o da çiğnedi geçti" dedi.
***
Palet ayağımı çiğnedi
Erkan Mumcu, Türkiye'yi düşünerek göze aldığı tüm fedakarlıkların hoyrat üslupla karşılandığını söyledi: Biz çelik paletli bir araca istikamet değiştirtmek için ayağımızı koyduk, o da çiğnedi geçti.
'Toplama hesabıyla birleşme olmaz. Bütünleşmeyi engelleyen güçler hâlâ ağırlığını koruyor...'
'Yerel seçimde yüzde 10'u aşan, yüzde 10.1 alan muhalefet partisi, ilk seçimde iktidar olur...'
Sağı birleştirme uğruna partisini genel seçimlere sokmayan ve uzun süredir sessizliğini koruyan ANAVATAN lideri Erkan Mumcu, TAKVİM'e konuştu:
* DP'de lider seçildi. Merkez sağın geleceği açısından nasıl yorumlarsınız? Hayırlı olsun. Kendilerine, ülkemize. Söyleyeceğim bu.
* DP liderinin değişmesi, merkez sağda birleşmeyi yeniden gündeme taşır mı? Türk siyasetinde değişimin, sosyal süreçlerden kaynaklanması gerektiğini düşünüyorum. Görünen şudur: Türk toplumu düşünerek öğrenen bir toplum değil. Yaşayarak öğrenen bir toplum. Onun için bazı şeylerin yaşanması gerekiyor. Bu süreç yaşanmadan sözün bir kıymeti yok. Sabır aşını yiyeceğiz. Bekleyip göreceğiz. Çünkü oynanan oyun Türk siyaseti üzerine değil, Türkiye üzerine.
* Bundan sonra neler yaşanır? Türkiye 2000'li yılların başında girdiği planlı yoksullaştırma sürecinde denizin bittiği yere gelir ve yeni bir siyaset dalı öyle kurulur. Oraya varıncaya kadar bir müddet daha böyle gidilir. Aşırı değerli kur ve yüksek faizin devam edemeyeceği bir yerde siyaset yeniden kurulur. Türkiye'de artık siyaset iç dinamiklerle yapılır olmaktan çıktı.
* Karşı taraftan bütünleşme konusunda talep gelirse ne dersiniz? Bütünleşmeye daha önce müsaade edilmedi. Geçmişte açık ve fedakar tutumlar takındım. Gereken fedakarlıkları yaptım. Yine de olmadı. İşe yaramadı. Olamayışının, oldurulamayışının arkasındaki güçler bugün de hâlâ Türkiye'de ağırlığını, hesaplarını sürdürüyor. Biz çelik paletli bir araca istikamet değiştirtmek için ayağımızı koyduk, belki yaparız diye. O da çiğnedi geçti. Artık bir şey söylemem çok zor. Biraz hayata fırsat vermek lazım. Çözüm önerilerimiz elbette var. Ama geride bıraktığımız dönemin deneyimi bana şunu öğretti: Doğru fikirler yetmez, doğru adımlar da lazım. Bekleyip görelim. Türkiye'yi düşünerek göze aldığımız bütün fedakarlıklar, hoyrat bir üslupla karşılandı. Dolayısıyla sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yermiş. Türkiye'nin yeniden şekillenmeye ihtiyacı var. Bu olmadıktan sonra siyaset yapmaya da ihtiyaç yok. Tek başına birleşmenin kendisi anlam ifade etmez. Birleşmeyi aşan bir yenileşme zamanı. Fikirde, üslupta yenileşme zorunlu. Toplama hesabıyla bu iş olmaz. Çarpan yaratacak düşünceler geliştirmek lazım.
* ANAVATAN'da neler oluyor? Partinin omurgasını toplamaya çalışıyorum. Büyük bir badire atlattık.
* Yerel seçim hazırlığı var mı? Birkaç ay içinde yapacağımız kongre sürecinde yerel seçimleri de değerlendireceğiz. Tabii ki yerel seçimlere katılacağız. Ama birleşme 2 parti arasında değil, başka biçimde kurgulanırsa sonuç alınabilir. Çünkü yerel seçimde iktidar gücü önemli rol oynar. Halk işini görebilmek için güçlü olana bakar. Ama şunu söylemek mümkün: Yerel seçimde yüzde 10'u aşan, yüzde 10.1 oy alan bir parti, ilk genel seçimde iktidar olur.