KPSS umutları nasıl tüketiyor
Açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavı... 1999 yılından bu yana (O zamanlar adı farklıydı) her yıl 2 milyona yakın Türk vatandaşı bu sınava girerek memur olma hayalleri kuruyor. Çünkü memur olmanın tek yolu artık KPSS.
Torpil bitecek KPSS, torpili önlemesi, haksızlıkları gidermesi açısından en uygun model olarak sunuldu. Daha önceki, 'kart hamili yakınımdır' referansıyla memur olma devrinin böylece bitirilmesi amaçlandı. Fakat memur olmanın tek yolu olarak görülen KPSS, yeni mağdurlar ortaya çıkardı. Yüksek puan almasına rağmen yıllarca atanamayanlar, her yıl kazanıp eli boş dönenler... Bu konuda sürekli mesajlar alıyorum. Memnun olanlar azınlıkta. Çünkü her yıl bu 2 milyonun en fazla 100 bini hayaline kavuşuyor. Madalyonun bir başka yüzünde ise kazananlar var. KPSS milyar dolarlara ulaşan bir sektör oluşturdu. Sınav paraları, dershaneler, özel hocalar, kitaplar, dergiler... Sektör giderek büyürken insanların umutları da tükeniyor. Bir okurum anlatıyor: "Her yıl KPSS'ye girip kazanıyorum atanmayı bekliyorum ama olmuyor. 6 yıldır atanamayanlar var. 'Ara eleman lazım' diyorlar. Teknisyenim, ama yeterli kadro açılmıyor. Adalet sağlanmalı..."
Atama sorunu var Bir başkası daha ilginç bir iddiada bulunuyor: ''Bulunduğum ilde kamu kurumlarına soruyorum, 'Kadro açılmadı' deniyor. Ama her gittiğimde değişik yüzler görüyorum. Sözleşmeli ya da başka şekilde bir çok işe alınan oluyor...'' KPSS iyi mi, kötü mü uzmanları tartışacaktır. Oluşturduğu sektör düşünülürse bundan vazgeçmek zor. Fakat sınavdan çok, atama sistemi tartışıldığına göre bu konuda iyileştirmeler yapılmalı.