Günün mönüsü
Keskin Tavası MALZEMELER 1.5 kg kuzu pirzola 4-5 domates 1 baş sarımsak 5-6 soğan 200 gr Arnavut biberi ve sivri biber Kuzu kuyruk yağı Tuz Sarımsakları soyup kıyın. Soğan ve domatesleri soyup halka şeklinde doğrayın. Sivribiberleri temizleyip 4-5 cm boyunda kesin. Arnavut biberlerini kıyın. Kuzu pirzolayı tuzlayıp tavaya yerleştirin. Üzerini kıyılmış sarımsakla kaplayın. Domates dilimlerini üzerine dizin. Kenarlarına sivri biberleri yerleştirip Arnavut biberini serpiştirin. Üzerini soğan dilimleriyle kapatın. Kuyruk yağıyla kaplayıp önceden ısıtılmış kızgın fırında 45-50 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Yoğurtlu Ezogelin Çorbası MALZEMELER 1 çay bardağı ince bulgur, kırmızı mercimek, 5 bardak et suyu, 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık un, 2 kaşık yoğurt, 30 gr margarin, tuz, karabiber. Süsleme için: er çay kaşığı nane, pul biber Margarini eritip 1 kaşık suyla ezilmiş salçayı ilave edin. Bulgur, mercimek, et suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Su kaynayınca ateşi kısın. Mercimek ve bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirip tencereyi ateşten alın. Yoğurtla unu bir kâsede iyice çırpıp çorbaya ekleyin ve karıştırın. Kâselere paylaştırıp üzerine nane ve pul biber serpin.
Konak Helvası MALZEMELER 2 bardak irmik, yarım bardak sıvıyağ, 50 gr dolmalık fıstık, 1 litre süt, 3 bardak tozşeker, Yarım çay bardağı gülsuyu, 1 kaşık tarçın, 1 kaşık Hindistan cevizi Fıstığı sıvıyağda kavurun. İrmiği ekleyip 15 dakika daha kavurun ve tencereyi ocaktan alın. Ayrı bir kapta süt, şeker ve gülsuyunu karıştırarak ısıtın. İrmiğin bulunduğu tencereyi tekrar ocağa alın. Sütlü karışımı azar azar ekleyip karıştırarak pişirin. İrmik sütlü karışımı iyice çektikten sonra tencereyi ocaktan alın. Helvayı servis tabağına alıp üzerini kaşıkla düzleyin. Tarçın ve Hindistan cevizi serpin.
|