Çifte vatandaşlık memuriyete engel mi?
"Devlet memuruyum.TürkiyeCumhuriyetivatandaşıyım.Aynızamandayabancıbirülkeninvatandaşlığınıeldeetmemhalinde,budurumdevletmemurluğunaengelteşkiledermi?"SelamiTal-Ankara Bu soruya Danıştay 5. Dairesi'nin E:1987/1804, K:1989/1655 sayılı kararı ile cevap verelim. Kararda; "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda salt yabancı bir ülkeye iltica isteğinde bulunmak ya da Türk vatandaşlığının yanı sıra yabancı devlet vatandaşlığını da kazanmış olmak devlet memurluğuna engel nedenler olarak gösterilmediği gibi, yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunmak, devlete sadakat veya bağlılıkla bağdaşmayan ya da devlet itibarını kıran eylemler olarak nitelendirmenin hukuki dayanağı bulunmadığı belirtilmektedir. Bu çerçevede; Devlet Memurları Kanunu'nda devlet memuru olarak atanacakların Türk vatandaşı olması gerektiği belirtilmiş, çifte vatandaşlığın memuriyete engel olabileceği ne dair anılan kanununda düzenleme bulunmamaktadır. Çifte vatandaşlık devlet memuriyetine engel olmamaktadır.
Hazırlıksınıfınakademeverilmez "Devletmemurununüniversitedeikengördüğühazırlıksınıfısüresinekademeverilirmi?"SultanYılmaz/Bayburt Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesi çerçevesinde, "ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların normal öğrenim süresinden fazla olması halinde başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi verileceği, bunlardan teknik öğrenim okulları mezunlarına meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi verileceği düzenlenmiş bulunmaktadır. Üniversitede görülen hazırlık süresinin söz konusu madde kapsamında yer almaması nedeniyle, devlet mem urunun üniversite hazırlık sınıfı öğrenimine kademe verilmesi mümkün değildir.
'İşsizliksigortasıalabilirmiyim?' "12yıldırişsizim.İşsizliksigortasındanyararlanabilirmiyim?"MetinK.-İstanbul 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler, hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve iş almaya hazır olmak kaydıyla işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. İşsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanmak için işveren tarafından düzenlenen İşten Ayrılma Bildirgesi ve kimlik belgesi ile (İşveren İşten Ayrılma Bildirgesi düzenlememişse, sigortalı işsizler İş Kurumu'nda örneği bulunan talep dilekçesi ile birlikte başvuruda bulunabilirler) işten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Türkiye İş Kurumu'nun en yakın ünitesine başvurulması (Başvuruda gecikilen süre hak kazanılacak süreden düşülmektedir) gerekmektedir.
"İşsizliksigortasından2ayparaaldıktansonrayenibirişebaşladım.3ayoldu.Tekrariştençıkarsamişsizliksigortasındannasılyararlanırım?Tümmaaşlarıalabilirmiyim,yoksakalanaylarımıalabilirim?"SevdaKeskiner-İstanbul İşsizlik sigortası h izmetlerinden yararlanırken, yeni işe başlamalarını Türkiye İş Kurumu'na bildirerek ödeneklerini durduran sigortalı işsizler, herhangi bir nedenle işten ayrılmaları halinde kuruma başvurarak kalan ödeneklerini tekrar almaya başlayabilirler. Ancak yeni bir hak sahipliği oluşmuş ise bu yeni hak sahipliğine göre ödeme gerçekleştirilir.