Bu Devlet Başkanı kimi bekliyor?
Tarih: 14Aralık2007 Yer: Kazakistan'ın başkenti Astana Bir Türk işadamının yapıp işlettiği RixosOteli'nin kapısı. KazakistanDevletBaşkanı'nın arabası usulca yaklaşıyor. DevletBaşkanıNazarbayev iniyor. Üzerinde kalın palto, başında kalpak. Hava eksi 20 derece. O halde, yaklaşık 5 dakika kapının önünde bekliyor. Beklediği kişi TürkiyeCumhurbaşkanıAbdullahGül. Bir süre sonra Gül hızlı adımlarla geliyor, 2 Cumhurbaşkanı samimi bir şekilde tokalaştıktan sonra aynı araca binip "Kazakistan'ınbağımsızlıkyıldönümü" kutlama törenlerine gidiyor. Ve KazakistanCumhurbaşkanıNazarbayev'i dondurucu soğukta kapı önünde misafirini beklerken gösteren bu fotoğrafı,Türk basınından sadece TAKVİM foto muhabiri AlperYurtsever çekiyor.
***
AbdullahGül,Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretlerini "kardeşülkeler" e yapıyor. Önce yavru vatan KKTC, daha sonra Azerbaycan,Türkmenistan ve Kazakistan... Nazarbayev, ziyaret öncesi Gül'den bir ricada bulunuyor: "Ziyarettarihinizibağımsızlıkyıldönümünedenkgetirirsenizmemnunoluruz.Kutlamatörenlerinebirliktekatılırız." Gül kabul ediyor ve ziyaret, Kazakistan'ın bağımsızlığının 16. yıldönümüne denk getiriliyor. Peki, Nazarbayev, bağımsızlık yıldönümüne TürkiyeCumhurbaşkanı ile birlikte katılmayı neden bu kadar çok önemsiyor? Çünkü Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde, ilk tanıyan ülke Türkiye.
***
Gül'ün ziyaretinde bir kez daha görüldü ki, Kazakistan'da Türk işadamları için büyük potansiyel var. Zaten 10 yıl önce "başkent" ilan edilen Astana şehrini sıfırdan bugünkü "Dubai" görüntüsüne kavuşturan Türk inşaat şirketleri. Saraylar, gökdelenler, oteller, alışveriş merkezleri... Hepsi Türk işadamlarının eseri. Ancak "dünyanınenerjideposu" olan bir ülkeden söz ediyoruz. CumhurbaşkanıGül'ün de gezi sırasında işadamlarından "enerjialanındayoğunlaşmaları"nı istediği bildiriliyor. Çünkü para enerjide.
***
Bir başka not: KazakistanDevletBaşkanıNazarbayev,Türk işadamlarını isim isim biliyor. CumhurbaşkanıGül, bunun büyük avantaj olduğuna dikkat çekmiş ve bölgede sadece inşaat sektörüyle sınırlı kalınmamasını istemiş. Burada dikkat çeken şu: Cumhurbaşkanı, işadamı gibi davranıyor. Bu tavrın sürmesi, Türk işadamlarına ciddi avantaj kazandıracak gibi görünüyor.
***
Ve son bir not: Son dönemde Türkiye,Özal zamanında olduğu gibi TürkCumhuriyetleri'ne daha fazla önem vermeye başladı. Enerji, inşaat, tekstil ve turizm sektörü için büyük potansiyeli bulunan "kardeş" ülkelerle ilişkilerin gelişmesi, Türkiye'nin AB yolculuğunu da hızlandıracak gibi görünüyor. Çünkü "zengin"leşen, güçlenen, demokrasisini güçlendiren, genç bir Türkiye'ye Avrupalılar uzun süre karşı koyamayacaktır.