'Devlet Bey' 12Eylül öncesi. Üniversiteler kaynıyor. Sağ-sol çatışmalarının 10 yıllık bilançosu "12binölü"ye ulaşmış. Yaklaşık 20bin yaralı var. Savaş gibi...
***
Türkiye'nin geleceğini aydınlatacak pırıl pırıl gençler heba olup gidiyor. 30 bin kişi cezaevlerine atılmış. Sanatçılar, bilim adamları, aydınlar yurt dışına kaçmış.
***
O günlerin "vehametini" yaşayanlar bilir. MHP lideri Devlet Bahçeli de dönemin yakın tanıklarındandır. Dış kaynaklı kışkırtmaların, Türkiye'yi nasıl batağa sürüklediğini iyi bilen "sorumluluk" sahibi bir siyasetçidir. Dün, geleneksel yıllık basın sohbetinde çok şey söyledi. Her zaman olduğu gibi "sağduyu"yu elden bırakmadan... Ama en önemli sözü, toplantının sonuna saklamıştı. Belki gözden kaçtı. Belki PKK ile ilgili değerlendirmeleri, daha güncel olduğu için toplantının "flaş"ını oluşturdu. Ama Bahçeli'nin değerlendirmesi, Türkiye'nin gençliğine yönelik önemli bir çağrıydı. İşte o sözler: "Üniversitelerde daha sağlıklı bir gençliğin yetiştirilmesi gerekir. Bu yüzden üniversiteler siyasallaştırılmamalıdır. 40 yıllık geçmişte her iki gruptan insanlar çok büyük mağduriyetler yaşadı. Şimdi o mağduriyetleri yaşayanların çocukları eğitim görüyor. Gençlerin eline silah yerine bilgisayar verilmeli. En az 2 yabancı dil bilen gençler yetiştirilmeli. Bu nesli sokağa çekmek, üniversitelerdeki rektörlük, dekanlık seçimleri gibi alt düzey kavgalara, YÖK kavgasına kurban etmek doğru değildir."
***
Bir zamanlar çatışmalarda iki ana taraftan birini oluşturan "ülkücüler"in lideri, Türk gençliğinin eline "silah" değil "bilgisayar" almasını öneriyor. Düşünün. Şu anda Türkiye'de mevcut sorunların üstüne bir de "sağ-sol çatışması" eklense ne olurdu? İşte, ne olacağını iyi bildiği için Bahçeli bu çağrıyı yapıyor. Her siyasetçi aynı şeyleri söyleyebilir. Ama Devlet Bahçeli'nin söylemesi çok önemli. Çünkü o "heyecanı yüksek" bir kitleyi yeniden yoğurup şekillendiriyor. Genel Başkanlık'ı süresince bunda yüksek bir başarı elde ettiği gözden kaçmıyor.
***
Dönelim toplantıya... Bahçeli, hükümete yönelik eleştirilerinde de "yapıcı" ve "yol gösterici" olmaya özen gösterdi. Öneriler getirdi.
***
Uzun sohbet toplantısında bir kez daha görüldü ki Devlet Bahçeli, "Devlet adamı" sorumluluğunu her zaman üzerinde hissediyor. Ucuz siyaset yerine çözümlere dayalı "pozitif siyaset"i tercih ediyor. Toplumu gerilimlerden, çatışmalardan uzak tutmaya çalışıyor. Bu nedenle ona "Devlet Bey" diyorlar.