Yöresel damak tatları: Eskişehir
Çiğ Börek HAZIRLANIŞI Bir kapta un, tuz, su ilave edilerek hamur hazırlanır. Diğer kapta soğan, kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır. Meydana gelen hamur 20 santim çapında açılır. Hazırlanan harç daire şeklindeki hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür. Çiğ böğreğin kenarları bir tabak yardımı ile kesilir ve kızgın ateşte pembeleşinceye kadar kızartılır.
MALZEMELER 4 bardak un, bir tatlı kaşığı (silme) tuz Su (hamuru için aldığı kadar), 250 kg kıyma, 1 adet soğan, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığından biraz az karabiber, yarım çay bardak su
Çakmak Dolması HAZIRLANIŞI Patlıcanların iki ucunu keserek atın ve dört santimlik dilimler halinde doğrayın. Her bir parçayı koparmadan ikiye yarın. Acısını atması için üzerlerine tuz ve biraz su serpin ve yıkayıp süzün. Soğan ve domatesi rendeleyin. Bir kapta kıyma, bulgur, soğan, rendelenmiş domatesin yarısı, tuz ve karabiberi karıştırarak dolma içini hazırlayın. Bu içi patlıcanların boşluklarına sıkıştırarak doldurun. Dolmaları tek sıra halinde bir tencereye dizin. Üzerlerine kalan rendelenmiş domatesi yayın. Yarılarına kadar su koyun. Kapağını kapayın, yaklaşık 30-35 dakika pişirmeye bırakın. Sarmısaklı yoğurtla servis edin.
MALZEMELER 6 kemer patlıcanı, 500 gr kıyma, 2 çorba kaşığı ince bulgur, 1 soğan, 2 domates, 3 diş sarımsak, 1,5 su bardağı yoğurt, tuz, karabiber.
Ispanak Çorbası 1- Öncelikle ıspanakları çok iyi yıkayın. 2- İnce ince doğradıktan sonra soğan ve yağ ile birlikte kavurun. 3- Üzerine unu ekleyip kavurmaya devam edin. 4- Sonra sütü ve suyu ekleyip 15 dakika kadar pişirip blender'dan geçirin. 5- En son kremayı ve tuzunu atıp servis edin.
MALZEMELER 500 gr ıspanak 1 kaşık un, 1 kaşığı tereyağı, 2 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1 adet soğan 1 paket krema
|