Yöresel damak tatları: Bingöl
Sulu Hedik HAZIRLANIŞI Akşamdan buğday ve nohut ayrı kaplarda ıslatılır. Yıkanıp tencereye alınır üstünü geçecek kadar su eklenip pişirilir. Ayrı bir tencerede ince kıyılan soğan ve biber kavrulur. Un ve salça ile kavurmaya devam edilir. Reyhan eklenir. Ocaktan alınan karışım ayrı bir tencerede pişen nohut ve buğday üzerine eklenir. İyice kaynatılır, kıvamını bulunca ocaktan alınır.
MAZEMELER 2 su bardağı buğday, 1 adet kuru soğan, 1 bardağı nohut, 2 sivri biber, 1 adet domates, 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı salça, kuru reyhan, pul biber, tuz, sıvı yağ
Kuru Sebze Dolması HAZIRLANIŞI Sebzeler haşlanır. Fazla pişirmeden ocaktan alınır süzülür, yıkanır. Soğan, biber, domates, maydanoz kıyılır. Pirinç yıkanıp süzülür. Bütün malzemeler karıştırılır. Yağ ilave edilir. Malzeme sebzelerin içine doldurulur. Bir patlıcan, bir biber olarak ağız ağza birleştirilir. Tencere ocağa alınır üstünü aşmayacak şekilde kaynar su eklenir. Üstüne porselen tabak konur. Kısık ateşte 45- 50 dakika kadar pişirilir.
MALZEMELER 20-25 adet kurutulmuş biber, patlıcan, 2 soğan, 2-3 diş sarımsak, 3 domates, 1 demet maydanoz, 300 gr yağlı kıyma, 1 kaşık domates ve biber salçası, pul biber, karabiber, reyhan, nane, tuz, sıvı yağ, 2 bardak pirinç ve bulgur
Kılorik HAZIRLANIŞI Bulgur, tuz, rendelenmiş soğan, nane, pul biber ve et su eklenerek iyice yoğurulur. Yarım saat yoğurulan bulgur ile misket büyüklüğündeki köfteler yuvarlanır. Yağda soğan ve salça kavrulur. Nane, pul biber eklendikten sonra kaynar su ve nohut eklenir. Kaynayan bu malzemeye tuz, limon tuzu ve köfteler konur kaynatmaya devam edilir. Köfteler pişince ocaktan alınır. Sıcak servis yapılır.
MALZEMELER 1 bardak köftelik ince bulgur, 250 -300 gr yağsız kıyma, küçük soğan, nane, pul biber, tuz, yağ, salça, limon tuzu, haşlanmış nohut
|