Yeni kuşağın Türkiye'ye ilgisinin azalması ve 'hortumcular', gurbetçi dövizi girişini eritti Kriz öncesinde yılda 4-5 milyar dolar olan gurbetçi dövizi, 1 milyar dolara kadar geriledi.
Türkiye'nin ihracat ve turizmden sonraki en büyük döviz gelir kalemi olan ve özellikle kriz dönemlerinde döviz talebinin karşılanmasına katkı sağlayan gurbetçi dövizi girişi, hızla azalıyor. 1998'de 5.3 milyar dolara kadar ulaşan, kriz yılı olan 2001'den itibaren hızla gerileyerek yıllık 1 milyar doların altına inen gurbetçi dövizleri, geçen yıl ise biraz artarak 1.1 milyar dolar oldu. Yurtdışındaki işçilerin yurda gönderdiği yıllık döviz miktarının bu yıl da bu düzeyde kalacağı tahmin ediliyor. Cari işlemler açığını ve dış borçlanma gereğini aşağı çeken işçi dövizi girişlerindeki düşüşün nedenleri olarak, özellikle ikinci ve üçüncü kuşak gurbetçilerin artık Avrupa'ya yerleşmeye başlamasının yanında, gurbetçilerin bazı kuruluşlarca 'İslami sermaye' adı altında toplanan paralarının 'hortumlanması' gösteriliyor.
5 MİLYON TÜRK VAR Sayıları 5 milyona yaklaşan yurtdışında yaşayan Türkler'in bu yılın ilk 9 ayında 849 milyon dolar düzeyinde olan yurda gönderdikleri döviz miktarının, yılın tümünde 1 milyar dolar dolayında kalacağı tahmin ediliyor.