Bir GSM şirketinin televizyonlarda yayınlanan 'Kardelen Ayşe' reklamının kahramanı Elif İmenç'in gerçek hayatını görünce çok şaşıracaksınız. Muş Anadolu Öğretmen Lisesi ve Kastamonu Eğitim Fakültesi'ni bitirip hayata atılmış...
Öğretmenim canım benim Mardin Yeşilli'deki Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda öğretmenlik yapan Elif öğretmen, sözleşmeli olarak çalışıyor. Saati 5 YTL'den ayda 300 YTL ücret alan Elif öğretmenin sigortası da her ay 15 günlük ödeniyor.
***
Kardelen Elif söyle nasıl geçiniyorsun?
TV'de bir reklam izliyoruz. 'Kardelen Ayşe söyle bana ne yapıyorsun' diyor. Filmin kahramanı Elif İmenç, Mardin Yeşilli'de öğretmenlik yapıyor. Ama hangi şartlarda?.
Son günlerde televizyonlarda çok sevimli bir reklam izliyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Turkcell tarafından yürütülen 'Kardelenler' projesi çerçevesinde burslu olarak eğitim gören bir genç kızımızın öğretmen olduğu ve yeni öğrenciler yetiştirdiği anlatılıyor.
Branşı farklı Bu hoş hikayenin kahramanı Elif İmenç, Muş Anadolu Öğretmen Lisesi'nde okurken eğitim hayatına "Kardelen" olarak devam ediyor. Gazi Üniversitesi, Kastamonu Eğitim Fakültesi'nden Sosyal Bilgiler öğretmeni olarak mezun oluyor. Filmin sonunda da belirtildiği gibi şimdi de Mardin'in Yeşilli ilçesindeki Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda öğretmenlik yapıyor. Peki ama hangi branşta ve şartlarda? Şimdi sıkı durun anlatalım. Reklam filminde genç kızlara örnek olarak sunulan Elif İmenç, bugün binlerce öğretmenin ve öğretmen adayının çektiği sıkıntılarla boğuşuyor. Yani örnek alınacak bir mesleki hayatı yok. Peki kadrosu? Çünkü Elif İmenç, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunu olmasına rağmen çalıştığı okulda İngilizce derslerine giriyor. Evet yanlış duymadınız. Sosyal Bilgiler öğretmeni Elif İmenç, İngilizce derslerine giriyor. Maalesef kadrosu yok. Zaman zaman dile getirdiğimiz 'vekil öğretmen' statüsünde çalışıyor. Yani saati 5 YTL'den ayda ortalama 300 YTL kazanıyor. 'Vekil' olduğu için de 1 ay çalışmasına karşılık 15 gün SSK primi ödeniyor. Emeklilik hakkı var ama bu kadar az primle ömür boyu çalışsa olamaz. Bu sorun sadece Elif İmenç'in değil yüzbinlerce öğretmen adayının ve şu anda bu şartlarda çalışan öğretmenlerin sorunu.