Kamuda çalışan personel, zaman içinde aldığı eğitime uygun bir branşa geçebilir. Bunun sağlanması için tek yapılması gereken, 'unvan değişikliği sınavı'na katılıp başarılı olmak....
Kamuda çalışan personel, aldığı eğitime uygun bir bölüme geçmek isteyebilir. Bunun için açılan "unvan değişikliği sınavı" bu ihtiyacı karşılamaktadır. Örneğin, eczacılık fakültesi mezunu bir personel, zaman içinde kendi alanına uygun bir bölüme geçmek için bu sınavda başarılı olup bu hakkı kazanabilir.
UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR? Unvan değişikliği, kişinin halen bulunduğu unvandan belli bir öğrenim sonucu ihraz ettiği başka bir unvana atanmasıdır. Kişinin öğrenim nedeniyle ihraz ettiği unvana atanabilmek için girdiği sınav, unvan değişikliği sınavıdır. Örneğin, memur unvanında görev yapan personelin mühendislik fakültesini bitirmesi halinde mühendis kadrosuna atanabilmesi için girdiği sınav, unvan değişikliği sınavıdır.
UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI İLE İLGİLİ SORULAR * Unvan değişikliği sınavı şartına tabi olan bir kadrodan başka bir unvan değişikliği şartına tabi olan bir unvana atanmak da mı sınav şartına bağlıdır? Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilme, sınav şartına bağlanmıştır. Örneğin sınav şartı aranan mühendis kadrosundan yine sınav şartı aranan öğretmen kadrosuna atanma, sınava tabidir. * Mühendislikten teknisyenliğe, teknikerlikten teknisyenliğe atanmak unvan değişikliğine tabi midir? Öğrenimle ihraz edilen unvanlı kadroların hepsinin arasındaki geçişler sınava tabidir. Bu çerçevede geçişler sınava tabidir. * Unvan değişikliği sınavı için bir eğitime katılma zorunluluğu var mıdır? Görevde yükselmeden farkı, burada eğitime katılmaksızın doğrudan sınava katılınmaktadır. * Unvan değişikliği sınav sonuçları ne zamana kadar geçerlidir? Aynı unvan için açılan sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerlidir. * Unvan değişikliği sınavı nasıl yapılmaktadır? Sınav yazılı ve çoktan seçmeli olarak yapılmaktadır. * Unvan değişikliği sınavına ilişkin sınavda sorumlu olunan notlar dağıtılmak zorunda mıdır? Unvan değişikliği sınavının yapılmasına ilişkin usuller görevde yükselme sınavıyla aynıdır. Unvan değişikliği sınavına ilişkin konulara dair notlar yine sınav kurulu tarafından belirlenmelidir. Notlar bence dağıtılmalıdır. * Araştırma görevlileri unvan değişikliği sınavına girmeden unvanlı kadrolara atanabilirler mi? Atanabilirler. Diğer personel kanunlarına tabi olanların durumlarına uygun 657'ye tabi kadrolara atanmaları mümkündür. * Memur kadrosunda görev yapmakta olan matbaacılık meslek lisesi mezunları, teknisyen kadrosuna atanabilir mi? En az ortaöğrenim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere unvan değişikliği sınavında olanların atanmaları mümkün bulunmaktadır. * Kimyager kadrosunda görev yapmaktayım. Eczacılık Fakültesi mezunuyum. Eczacı unvanlı kadroya görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına girmeden atanabilir miyim? Kimyager kadrosunda görev yapmanız karşısında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine tabi olmadan eczacı unvanlı kadroya atanmanız mümkün bulunmaktadır. * Bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım. Hukuk müşaviri kadrosuna atanmak istiyorum. Görevde yükselme sınavına girmeden atanmam mümkün müdür? Araştırma görevlisi kadrosunda görev yapan personelin hukuk müşaviri kadrosuna atanması, mevzuatta aranılan diğer şartları taşıması ve en az 2 yıl araştırma görevlisi olarak görev yapmış olması kaydıyla çalıştığı kurumun takdirinde bulunmaktadır.