Kadınlarda görülen kanser türlerinin yüzde 30'unu meme kanseri oluşturuyor. Ailesinde meme kanseri olan kadınların, bu hastalığa yakalanma riski diğerlerine oranla 6 kat fazla. Çamlıca Medicana Hastanesi Genel Cerrahi Op. Dr. Babek Tabendeh, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. Op. Dr. Tabendeh, şu bilgileri veriyor:
Tedavisi var ama... Meme kanseri günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak hastalıktan tam anlamıyla kurtulanların yüzde 90'ı erken evrede tanısı konulanlardır. Erken teşhisteki en önemli basamak, kadınların düzenli ve doğru şekilde kendilerini muayene etmeleridir. Kendisini muayenede saptanan her anormal bulgu, doktora danışılmalıdır. Herhangi bir şikayeti olmayanlar da muayeneden geçmelidir.
Erken tanı için Rutin kontrol kurallarına göre; kadınlar 20 yaşında kendisini muayeneye başlamalı, 3 yılda bir doktora gitmelidir. 30 yaşından sonra senelik doktor muayenesi ve 2-3 yılda bir mammografi/ultrasonografi önerilmektedir. 40 yaşından sonra ise aylık muayenenin yanı sıra yılda 1 kez kontrole girilmeli ve mutlaka mammografi çektirilmelidir. Ancak bu disiplinde erken tanı konulabilir.