Çocuklarda az görmeye neden olan 'ambliyopi' adlı hastalık, 'göz tembelliği' anlamına geliyor. Hastalık, beyindeki görme yolları yeterince iyi gelişmediğinde görülüyor. Bebekler yetersiz seviyede görme yeteneğiyle doğuyor ve bu seviye büyürken artıyor. İyi bir görme seviyesi için her 2 gözde eşit netlikte görsel imaj gerekiyor. Eğer imaj bir gözde oluşmuyorsa veya 2 göz eşit derecede iyi değilse, görme yolları düzgün gelişmiyor, hatta kötüleşiyor.
Şaşılık da neden oluyor Çocuklukta görmeyi bulanıklaştıran herhangi bir şey ambliyopiye neden olabiliyor. Sebepler arasında şaşılık, göz kapağı düşüklüğü, kırma kusurları (miyopi, hipermetropi, astigmatizma), katarakt da var. Bu hastalığın tedavisi, nedene bağlı olarak uygulanıyor. Gözlük veya kontakt lensler kırma kusurunu düzeltiyor. Katarakt, şaşılık ve göz kapağı düşüklüğü için ise ameliyat devreye giriyor.
Seviye artırılıyor Ambliyopi hastalığının tedavisine genellikle görme normal seviyeye çıkana kadar devam ediliyor. Bazen başarı sağlanamıyor, ancak sonuç için 6 ay boyunca denemek gerekiyor. Tedavi birkaç hafta süreceği gibi, çocuk 8-10 yaşına gelene kadar da devam edebiliyor. Çocuğun tedavi sırasında kapatılan gözde görme azlığı gelişebileceğinden, düzenli olarak doktor kontrolüne götürülmesi ve izlenmesi gerekiyor. Tüm hastalıklarda olduğu gibi, erken teşhis tedavi süresinde hızlı yol katedilmesini sağlıyor.