Polis mensupları, 4 ila 6 saat mesainin dışında çoğu zaman haftalık ve yıllık izinlerinin de iptal edildiğinden yakınıyor... İstekleri ise daha dinç çalışmak için düzenleme yapılması.
İstanbul'da görev yapan bir polisimiz, göndermiş olduğu e-mailde fazla çalıştıklarını belirtiyor ve "Her sabah görev yerimize geldiğimizde ne kadar çalışacağımızı bilmiyoruz" diye dert yanıyor. "Polisler eve ne kadar geç giderlerse gitsinler, ertesi gün mesaide olmak zorundalar" şeklinde bir durum ortaya çıkmakta. Araştırmalara göre, polis günde ortalama 16 saat, hatta bazı durumlarda daha da uzun çalışmakta. PERSONEL YIPRANIYOR Bunu daha önce de belirttik. Ancak gelen e-maillerden, polislerin asayiş durumlarına göre bazen hafta sonu, bazen de yıllık izinlerinin kaldırılabildiği de ortaya çıktı. Bundan dolayı personel, hem fizyolojik hem de psikolojik açılardan son derece yıpranıyor. Polisler, bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını arzu ediyor. Polis mensuplarının merak ettiği sorular ve cevapları şöyle:
* Bu yıl üniversite mezunlarının POMEM alımı olacak mı? Alım olursa eğitim ne zaman başlayacak? Bu konuyu sabırsızlıkla bekleyen ben ve benim gibi işsiz üniversite mezunlarını aydınlatırsanız sevinirim? Emniyet Teşkilatı'nın polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere, 5336 sayılı kanun kapsamında 2007 yılı içerisinde polis meslek eğitimlerine alınacak adaylardan 18-23 Eylül 2006 tarihleri arasında yapılan "Mülakat ve Fiziki Yeterlik Sınavı"nda başarılı olan ve 5. dönem polis meslek eğitimine katılmaya hak kazanan adayların eğitimleri, 17 Eylül 2007 tarihinde başlamıştır. Şu an için bir alım söz konusu değildir. Ancak alımlar kamuoyuna duyurulmaktadır. Ayrıca duyurular, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün www.egm.gov.tr web adresinde yayınlanmaktadır.
* Yıllardır beklenen ama oluşturulamayan, Emniyet Teşkilatı'na ait bir personel kanunu bulunmamaktadır? Devlet Memurları Kanunu 1. maddesinin 2. fıkrasına göre, Emniyet Teşkilatı bir personel kanunu çıkartabilir. Yetkililer sizin önerinizi değerlendirebilir.
* Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi altında FYO olarak okutulan öğrenciler, neden bitirildikleri bölüm ile ilgili birimde çalıştırılmıyor? İlgili personel, polis akademisi, polis okulları, polis eğitim merkezleri ve polis koleji olan il veya okullara tayini yapılarak verimli kullanılmış olur. Personel tayinleri, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün personel politikası ve hizmet ihtiyacı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
* Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi altında FYO olarak okutulan öğrenciler, neden bitirildikleri bölüm ile ilgili unvan-rütbeyi kullanamıyorlar? Emniyet Teşkilatı'nın kendisine ait personel kanunu olmadığından bu konu Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda da düzenlenmediğinden, her 2 unvan birlikte kullanılmamaktadır. Yapılacak mevzuat çalışmalarında değerlendirilebilir.