Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 02 Ekim 2007  

Acil servis



'Diyabet nasıl anlaşılıyor?'
"Merhaba, ben 42 yaşında bir kadınım. Şeker hastalığım var. Acaba diyabet sadece şeker yükselmesi midir? Çevremdekiler diyabet hastası olduğumu söylüyor. Sizce ben diyabet hastası mıyım? Bunu nasıl anlayabilirim?"
Rumuz / Yonca
Kanda şeker yükselmesi ve idrarda şeker bulunmasında söz etmekle bütün diyabeti tanımlamak mümkün değildir. Şeker yüksekliği ve idrarda şeker, diyabet hastalığının aranması ve bulunmasında önemlidir. Diyabet hastası olup olmadığınızı anlamak için bir dahiliye uzmanına başvurmanız gerekiyor. Ancak gerekli tahliller yapıldıktan sonra hastalığınız teşhis edilebilir. Kulaktan dolma bilgileri önemsemek büyük bir hatadır. Sağlığınız için mutlaka bir uzmanın teşhisi ve önerilerini dikkate almalısınız. Böyle öğrenirsiniz.
Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Yurt

'Septum deviasyonu ameliyatının yararı nedir?'
"Sayın doktor, alerjik rinit olan hastalarda septum deviasyonu ameliyatının faydasının olup olmadığı konusunda size danışmak istedim. Bu konuya ilişkin cevabınız, benim için çok önemli. Nasıl bir yol izlemem konusunda bilgi sahibi olmak istiyorum. Sizce ne yaptırmam gerekiyor? Beni aydınlatırsanız, çok sevinirim. İlginize teşekkürler."
Hale / İzmir
Alerjik nezlesi (rinit) olan hastalarda bir septum deviasyonu varlığı, şikayetlerin artmasına neden olacaktır. Bu yüzden bahsettiğiniz şekilde bir yol izlemenizi tavsiye etmiyorum. Eğriliklerin düzeltilmesi sonucunda burun tıkanıklığı azaltılarak daha rahat bir yaşam sağlanır ve tedavi, alerji üzerinde yoğunlaştırılmaya başlanır. Bu nedenle söz konusu tedavinin gelişimini detaylı bir şekilde öğrenmek için bir uzmana danışmanızı tavsiye ediyorum. Uzmanın önerilerini yerine getirmelisiniz.
KBB Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özgenç


'Midemdeki yanma beni uyandırıyor'
"Uzun zamandır iyi uyuyamıyorum. Bunun nedeni de midemdeki yanma. Uyuduktan birkaç saat sonra midemdeki yanma nedeniyle uyanıyorum. 15 gün süren bu yanma, kendiliğinden geçiyor, sonra yeniden ortaya çıkıyor. Kan tahlilimde B12 vitamininin 350 civarı olduğu ortaya çıktı. Unutkanlık da başladı. Sizce sorunum nedir?"
Serdar / Ankara
Midenizdeki sorunun anlaşılması için endoskopi yaptırmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde probleminiz anlaşılacaktır. Öte yandan anlattığınız kadarıyla midenizde asit fazla ve bunun baskılanması gerekiyor. B12 vitamin düzeyiniz normal. Unutkanlık için ise iç hastalıkları ve nöroloji uzmanlarına danışmanızı tavsiye ediyorum.
Gastroentereoloji Uzm. Dr. Hakan Güveli

'Smear testi yeterince duyarlı mıdır?'
"Benim sizden bir ricam olacak. Acaba smear testi yüzde 100 duyarlı mıdır? Bir yakınımıza bu testi yaptırması söylendi, ancak önce size danışmak istedim. İlginize çok teşekkür ederim."
Ayşe / İstanbul
Bu testte yüzde 20 oranında yanlış negatiflik çıkabiliyor. Burada alınma tekniği çok önemli. Test yapılmadan, yani rahim ağzından sürüntü alınmadan en az 1 gün önce cinsel ilişkiye girilmemesi, vajinal duş yapılmaması ve en az 5 gün öncesinden itibaren vajinal fitil kullanılmaması da testten en doğru sonuçların alınmaı açısından büyük önem taşıyor. Hastanın, bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sürüntü alınmasında farklı ve özel bir fırça kullanılması da testin sonucundaki sapmayı yüzde 20'den yüzde 5'lere kadar düşürebiliyor. Eğer yakınınızın doktoru bu testi istediyse, yaptırılmasını öneriyorum.
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Özgür Tetikcan

'Babaanneme katarakt teşhisi konuldu, lazerle ameliyatın tehlikesi var mıdır?'

"Merhaba, kataraktın yaşlı hastalığı olduğu biliniyor, ama insan bir yakını bunu yaşamadan bilgi edinmeye gerek duymuyor. Benim babaanneme katarakt teşhisi konuldu. Kendisi şimdilik doktorun verdiği damlaları kullanıyor. Ancak ben, geçenlerde bir yakınımdan kataraktın lazerle ameliyat edildiğini duydum. Bu konuda detaylı şekilde bilgi almak istiyorum. Acaba, lazerle katarakt ameliyatının bir tehlikesi var mı? Babaannem bu ameliyatı olmalı mı? Bu konuda beni aydınlatırsanız, çok memnun olacağım. Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler. Saygılarımla..."
Ahmet / Balıkesir
Günümüzde uygulanmaya devam eden katarakt ameliyatı tekniğinde laser kullanılmamaktadır. Ameliyatın bilimsel adı ise 'Fakoemülsifikasyon' veya kısaca 'Fako'dur. Kataraktın küçük parçalara ayrılıp emilmesi anlamına gelen bir ameliyat yöntemidir. Burada kullanılan enerji, lazer enerjisi değil, ultrason (ses titreşimi) enerjisidir. Ancak bu, halk arasında yanlış bir şekilde, 'lazerle katarakt ameliyatı' olarak bilinmektedir. Babaannenizin ameliyatına ve ameliyat şekline, kendisini muayene eden doktorun karar vermesi en doğru sonucun alınmasına neden olacaktır. Mutlaka doktorunuza danışın.
Göz Hastalıkları Uzm. Dr. Arda Kayhan Güreli

'Dudağımdaki uçuk geçmiyor'
"Sayın doktor, uçuk sorunum geçmek bilmiyor. Her sene en az 2 kere dudağımda uçuk çıkıyor. Sıklıkla da büyük uçuklamalar oluyor ve kolay kolay geçmiyor. Bir an önce geçmesi için her yolu deniyorum ama nedense çok uzun sürede iyileşiyor. Ağrısı ayrı, görüntüsü ayrı dert. Defalarca doktora gittim, denemediğim merhem kalmadı ama, geçmiyor ve artık gerçekten de çok sıkıldım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Sizden ricam beni bu konuda yönlendirmeniz. Acaba bu uçukların tamamen geçmesini sağlayacak bir tedavi yöntemi var mı? Ne yapmalıyom?"
Neslihan / Bursa
Ne yazık ki, uçuk kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Nedeni ise virüstür. Vücutta saklanır ve bazı periyodlarda kendini gösterir. Uçukların çabuk iyileşmesini sağlamak için uçuk kremleri dudaklarda yanma başlayınca uygulanmalıdır. Doktorunuzun verdiği kreminizi yanınızda taşımanızı öneriyorum. Uçuğun nedenleri arasında stresin rolü de büyüktür. Kendinizi stresten korumaya çalışmalı, uçuk çıkıp da dudağınız yanmaya başladığı zaman hemen kreminizi o bölgeye uygulamalısınız. Bu şekilde çektiğiniz ağrı ve kötü görüntüyü de bertaraf etmiş olursunuz.
Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Vefa Gönenç




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Tembellik hastalığa...Aşk mesajları
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıDiş Hekimi Dr. Nazan...
GÜNCEL
Hayalini Hayalini katlettiler
Terör örgütü PKK'nın katliamında hayatını kaybeden gencin bu yıl tıp...
'Yasin Hayal zorladı'
Boşanma cinneti
Kaçamak kanlı bitti
'İmkansızı istemiyoruz'
Mucizeye inanmayan, Allah'ı...
Kanal faciası
SPOR
Inter Inter ruhu lazım
Tecrübeli futbolcu, İtalyan devi önündeki mücadeleyi birkez daha...
Haydi Fener! Yine zafer
Lincoln gidiyordu!
Biz güçlü değiliz
Gökdeniz yolcu!
16 yaşıma kadar kürdan gibiydim
Sion'a mucize lazım
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 24°C 16°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 27°C 13°C 
İZMİR Az Bulutlu 30°C 20°C 
ANTALYA Az Bulutlu 36°C 21°C 
ADANA Az Bulutlu 34°C 17°C 
EKONOMİ
IMKB E: 54.198,040 D:% 0,30
DOLAR S: 1,202 D:% 0,13
EURO S: 1,710 D:% -0,03
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku