Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 29 Eylül 2007  

Acil servis



'Vajinal mantarın belirtileri nelerdir?'
"Sayın doktor, 15 yaşında bir genç kızım. Genital organımda pamuklanma benzeri bir şeyler oldu. Bunu anneme söyleyemedim ama çok kaşınıyor. Acaba mantar mı oldum? Bu konuda bana yardım edebilir misiniz?"
Rumuz / Utangaç Kız
Kadınlarda oldukça sık rastlanılan vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikayetler, genellikle genital bölgede meydana gelen bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Sentetik iç çamaşırları ve giysiler bulundukları bölgede sıcaklığı ve nemi artırır. Bu durum da mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Mantar enfeksiyonları içinde en sık görülen vajinal enfeksiyonlarıdır. Kadınların yüzde 75'i hayatlarında en az bir defa mantar enfeksiyonu geçiriyor. Annenizle konuşun.
Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Düzgün Korkmaz

'Işıklarla kırışıklıklar yok ediliyor mu?'

"Sayın doktor, çeşitli ışıklarla cildin gençleştirildiğini, bu sayede kırışıkların giderildiğini duydum? Acaba bu nasıl gerçekleştiriliyor? Cilde herhangi bir zararı oluyor mu? Mesela cilt kanseri olmaktan korkuyorum."
Hilal Kaştan / İstanbul
Işıkla gençleştirme yani fototerapi yöntemlerini çok kabaca şu şekilde tarif etmemiz mümkün: Cildin orta tabakası, farklı tipte ışıklar kullanılarak ısıtılıyor ve bilinçli olarak cildin dermis tabakası hasara uğratılıyor. Kendi kendisini tamir etmek isteyen cilt, daha fazla kolajen üretiyor ve bu da belli bir süre içinde cildin daha sağlıklı ve daha sıkı görünmesini sağlıyor.
Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Herman Mayısoğlu


'Kendi yağlarımla dolgu daha mı etkili oluyor?'
"38 yaşında bir kadınım. Güzelliğime çok düşkünüm. Yüzümde oluşan kırışıklıklardan kurtulmak için çeşitli yöntemlere başvurdum. Öğrenmek istediğim; kişinin kendi yağlarıyla kırışıkların doldurulması ne şekilde gerçekleştiriliyor? Bu yöntem hazır dolgu maddeleriyle gerçekleştirilen yönteme göre daha mı kalıcı oluyor? Vereceğiniz yanıt için çok teşekkür ederim."
Rumuz / Yaz Güneşi
Kişinin kendi yağları liposuctiona benzer bir yöntemle karın ve basen gibi bölgelerinden elde ediliyor. Dışarıda tekrar bazı işlemlerden geçirildikten sonra uygulama yapılacak bölgeye zerk ediliyor. Bu şekilde elde edilen dolgu maddeleri, diğer dolgulardan farklı olarak daha kalıcı olmuyor. Vücut belli bir zaman içinde bunları eritiyor. İşlem tekrarlandığında ise kalıcılık süresi artabiliyor.
Plastik Cerrahisi Uzmanı Dr. Bahadır İmer

'Bebeğimin eli-ayağı buz gibi...'
"Sayın doktor, 2 hafta önce doğum yapmış bir kadınım. Minik kızımın elleri ne yaptıysam ısınmıyor; sürekli buz gibi. Bebeğimin eli ayağı o kadar eldiven ve çorap giydirmeme rağmen neden hep bu kadar soğuk? Acaba bir hastalığı mı var? Ne yapmamı önerirsiniz?"
Hatice Özgür / Edirne
Yeni doğan bebeklerde ısı düzenlemesini sağlayacak deriye yakın duran yüzeysel kılcal damarlar tam olgunlaşmadığı, yüzeysel kan dolaşımı zayıf olduğu için genelde uçlar soğuktur. Ayrıca otonom sinir sistemi de (sempatik ve parasempatik sinir sistemlerinden oluşan ve kalp hızı, solunum hızı, vücut sıcaklığı gibi istem dışı otomatik işleri halleden sistemdir) henüz tam olgunlaşmamıştır. Bundan dolayı da uç kısımlar tam anlamıyla ısınamaz. Bu, bebeğin üşüdüğü anlamına gelmemelidir.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç

'Kolesterol yüksekliği ne anlama geliyor, tedavisi var mıdır?'

"Sayın doktor, yüksek kolesterol nedir? Ne şekilde tedavi edilir?"
Rumuz / Hastalık
Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması, hasta için risk taşır. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir. Bu riske sahip hastalarda kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. 20 yaşın üzerinde kan kolesterol düzeyi 200 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir. 200-239 mg/dl arası sınırda yüksektir, 240 mg/dl'nin üstü ise yüksektir. Kan LDL-kolesterol düzeyi 130 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir. 130-159 mg/dl arası sınırda yüksektir. 160 mg/dl'nin üstü ise yüksektir. Kan HDLkolesterol düzeyi 35 mg/dl'nin altı düşüktür. Kanda kolesterol 200 mg/dl veya LDL-kolesterol 130 mg/dl veya HDLkolesterol 35 mg/dl ise risk fazladır. HDL-kolesterol yükseldikçe risk azalır. Kanda kolesterolün yüksek olması bir yağ metabolizması bozukluğudur. Yağ metabolizması bozukluğundan şüphe edilen bir hastada yapılması gereken kolesterol, LDL-HDL kolesterol ve trigliserid düzeyi ölçülmesidir.
Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Yurt

'Besin zehirlenmelerinin tedavisinde hangi işlemler yapılıyor?'
"Besin zehirlenmelerinde tedavi nasıl yapılıyor? Gittiğimiz hastanede yanlış bir yöntem uygulanmaması için bize bu konuda bilgi verir misiniz?"
Rumuz / Öztarhan
Besin zehirlenmelerinin tedavisinde sıvı ve elektrolit kayıplarının yerine konması, temel prensip olarak kabul edilmektedir. Ağızdan dehidratasyon tedavisi ile kaybedilen sıvının yerine konulmaya çalışılmaktadır. Eğer bulantı, kusma şiddetli ise ve sıvı kaybı bulguları mevcut ise parenteral sıvı tedavisi uygulanır. İshal tablosunda ağızdan beslenme kesilmemelidir. Spazmolitik ilaçların ishal tedavisinde yeri yoktur. Özellikle invaziv bakterilerin neden olduğu tablolarda bağırsak hareketlerini azaltarak enfeksiyonun yayılmasına yol açabilir. Klinik bulgular ile düşünülen bakteriyel enfeksiyona uygun antibiyotik tedavisine başlanabilir. Başlangıçta yapılan dışkı kültürleri ile tabloya yol açan bakteri tanısının konulması mümkün olabilir. Her besin zehirlenmesinde antibiyotik etkili değildir. Besin zehirlenmelerin seyri, iyi bir destekleyici tedavi ile iyidir ve genellikle komplikasyona yol açmazlar.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Yılmaz Çamlıca




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Yeşil sahada ibadet kriziYeşil sahada ibadet
Milano Moda Haftası'na...Estetik olmadan kendi...
Gazi'yi terk eden meçhul sevgiliÜnlü markalarda...
Fazla kilo, selülit ve...Nev'i şahsına münhasır
Minik bedenler yatağa düşmesinBeyaz Melek 'ilk'lerin filmi
Sen de oy ver sen de kazan!Artık bir 'tık' kadar yakın
Boynunuzda bakır güller açsınRamazan'da keyifli iftar...
Yöresel damak tatları: MalatyaEtkinlik takvimi
Aşk mesajlarıÇelebi Çiçek ile tarot kartları
Kardiyolog Uzm. Dr. Nazan...
GÜNCEL
Gitme bir tanem 'Gitme bir tanem'
Teröristlerin hain saldırısında şehit olan Uzman Çavuş Us ve er...
Bu ihmali kimse kaldıramaz
Çalışma şartları Ağır
James'e Türk eli değdi
Mayın değil hastane süründürdü
Evlat kurşunu
Israrla sahtekar
SPOR
Oh Oh be Fener varmış
Kanarya, 36'da Aurelio ve uzatmada Ali Bilgin'in at- tığı gollerle...
Hakkımızı yemeyin!
Devlerin sessiz dansı
Biraz insaflı olun
Kazanmak için Cimbom'dayım
Platini, Ülker'e teşekkür etti
Ankaraspor FIFA kapısında
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 25°C 16°C 
ANKARA Az Bulutlu 30°C 12°C 
İZMİR Az Bulutlu 32°C 19°C 
ANTALYA Az Bulutlu 35°C 21°C 
ADANA Az Bulutlu 34°C 19°C 
EKONOMİ
IMKB E: 54.035,370 D:% -0,65
DOLAR S: 1,204 D:% -0,86
EURO S: 1,710 D:% -0,49
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku