Kardiyolog Uzm. Dr. Nazan Bitir: Elektrik çarpması (3)
Elektrik ve yıldırım çarpmalarında uygulanacak olan tedavi ve ilkyardım, çok önemlidir. Bu konuda izlenmesi gereken yol, şu şekilde olmalıdır. * Öncelikle kazazedenin akımla teması, kendisine dokunulmamaya özen gösterilerek hemen kesilmelidir. Bu amaçla kurtarıcı kişi, lastik bir levha, deri bir kayış, odundan bir sopa veya iletken olmayan diğer bir madde kullanmalıdır. Bu girişim, mümkün olduğu kadar elektrik kaynağını kesme girişiminden daha önce uygulanmalıdır.
KALPMASAJIGEREKEBİLİR * Kazazede soluk alamıyorsa hemen ağız ağıza solunuma başlanmalıdır. Her ne kadar yarım saat içinde kendi solunumu çoğu olguda başlamaktaysa da, solunum desteği hastane koşullarında en az 4 saat kadar sürdürülmelidir. * Eğer nabız alınamıyorsa, kalp ma sajı, solunum desteği ile birlikte yapılmalıdır. Yıldırım çarpmış olanlarda sıklıkla ani kalp durması gelişir ki bu, göğüs üzerine elle darbe vurulmasına bazen yanıt verir ya da birkaç dakika kapalı kalp masajı+ağız ağıza solunum dan sonra kendiliğinden düzelir.
ELEKTRİKŞOKUUYGULAMASI * Buna karşılık düşük voltaj şokuna uğramışlarda kalp ritmini düzeltmek için, hekim tarafından yapılacak olan eletrik şoku (defibrilasyon) gerekir. * Kardio-pulmoner canlandırma ve hastaneye nakil sırasında, olası kemik kırıklarına ve omurilik hasarlarına karşı dikkat edilmesi önem taşır. * Sonraki hastane tedavisi, oldukça uzmanlaşmış bir bakım gerektirir. Burada unutulmaması gereken en önemli ve hayati nokta, kazazedeyi elektrik akımından kurtarırken iletken olmayan bir madde kullanmasıdır.