'Okul medreseye döner' Prof. Ural Akbulut: Türbanın üniversiteye girmesi, laiklik ve demokrasideki çözünmenin ilk adımı olur
ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut atv'de Tuba Atav'ın konuğu oldu ve sivil Anayasa çalışmalarının odaklandığı "üniversitede türban" tartışmalarına ilişkin görüşlerini açıkladı: * Üniversitelere türbanın girmesinden duyduğumuz asıl endişe, laiklik ilkesinin zedelenecek olması. Böylece hem demokrasi, hem laiklik ilkesinde çözünme olacak. Bunun sonucunda Ortadoğu ülkelerinde neler olduğunu gördük. 10-20 yıl içinde tamamen İslami kurallara göre yönetilen ülkeler ortaya çıkıyor. Laiklik ilkesi, Türkiye'yi ortaçağ karanlığına gitmekten alıkoyan en önemli ilkedir. * Başbakan "Onlar işine baksın, Anayasa'yı parlamento yapar" dedi. Elbette Parlamento yapacak ama öncesinde, ilgili çevreler kendilerini ilgilendiren konularda görüş açıklayacak ki, en iyisi yapılsın. Biz, bizi ilgilendiren konuya yani YÖK'e ilişkin açıklamalarda bulunduk, kim görüş bildirecekti, işçi örgütleri mi? Onlar da başkaları da kendilerini ilgilendiren bölümde görüş açıklayacaklar. * Dini kurallar evimizdedir, ülke yönetiminde yer alamaz. Şimdi bile bazı siyasi partiler Anayasa'dan Atatürk ilkelerinin çıkarılmasını dile getirmeye başladı. Bu da ürküttü bizi.
'ÖRTÜANAOKULUNAİNER' * Üniversitede türban önemli ve kritik bir eşik. Bu aşılırsa örtünme ilkokula, anasınıfına kadar inebilir. Şu anda bizi koruyan bir şey var, "Dinsel sembollerle kamu kurumlarına, üniversitelere girmek Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı..." Bu durum değişirse, bu bir anda yaygınlaşacak... * Yurtdışında okuyan öğrenciler, "Türkiye'de olanağımız olmadı, o yüzden ülke dışına gittik" diyor. Acaba bu öğrenciler Boğaziçi'ni, İTÜ'yü, ODTÜ'yü kazanmış da alınmadıkları için mi girememişler, ben çok iyi biliyorum. Ukrayna'da, Bulgaristan'da okuyan öğrenciler, kazanamadıkları için gidiyorlar, ama konuşma sırasında "Türban yüzünden" diyorlar. * Yargıtay Başsavcısı, çok önemli bir konuya dikkat çekti: 3 erk var: Yasama, yürütme, yargı. Yasama ile yürütme bir araya gelip yargının kararını yok ederse, yargı erki yok olur. Mahkeme karar alacak, Meclis hemen yeni yasa çıkarıp suçu suç olmaktan çıkaracak, o zaman yargı kalmaz. * Biz üniversitenin siyasi müdahalenin olduğu bir yer haline getirilmesine karşıyız. Bu durumda üniversitelerimiz üniversite olmaktan çıkar, medrese haline döner.