Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 22 Eylül 2007  

Acil servis



'Çok fazla akıntım oluyor'
"Sayın doktor, son dönemde çok fazla akıntım olmaya başladı. Bu akıntıdan şüpheleniyorum. Açıkçası bir hastalık olduğundan da şüpheleniyorum. Acaba normal vaginal akıntı nasıl olur?"
Rumuz / Endişeli
Sağlıklı erişkin kadında bir miktar akıntının (günde 5 ml) olması son derece doğaldır. Bu akıntı vajinanın nemliliğini sağlar. Normal vajinal akıntı berraktır ve yumurta akına benzer. Bu akıntı kokusuzdur kaşıntı veya başka bir rahatsızlığa neden olmaz. Mantar enfeksiyonlarında ise beyaz renkli peynir kesiği şeklinde kokusuz, yanma, kaşıntı ve batma hissine neden olan akıntılar görülür. Bazen şiddetli mantar enfeksiyonlarında dış genital bölgede sıyrık şeklinde yara ya da ödem oluşabilir. Bir jinekoloğa muayene olabilirsiniz.
Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Düzgün Korkmaz

'Ameliyattan sonra çabuk iyileşir miyim?'

"Sayın doktor, birkaç hafta sonra ameliyat olacağım. Benim sormak istediğim, ameliyattan sonra hastaların günlük aktivitelerine dönmeleri ne kadar zaman alır? Bu çok uzun sürer mi? Lütfen bu konuda bana yardım edin. Çünkü çok korkuyorum."
Rumuz / Özgürcan
Genel olarak ameliyatın ertesi günü hastayı ilk etapta kendi kontrolümüzde ayağa kaldırıp, öğleden sonra da taburcu etmekteyiz. Ameliyat sonrası dönemde hastaların 4 ila 6 haftalık bir dinlenme döneminden sonra, aktif yaşantılarına ve işlerine dönmeleri mümkün olmaktadır. Hastaların kendilerini zorlamaması gerekir.
Nöroşirurji Uzmanı Doç. Dr. M. Hakan Kayalı


'Botoks ne demektir?'
"Botoks yaptıracağım ama ne olduğunu bilmiyorum. Botoks nedir?"
Gürcan Tekdağ / Edirne
Botoks, aslında bir bakteriden elde edilen bir toksin. Bu toksinin en önemli özelliği kasları geçici olarak felç edebilme niteliğine sahip olması. Bilindiği gibi, göz ve ağız kenarında, kaş arasında ve alında oluşan kırışıkların nedeni buradaki kasların hareketleri. Botoks uygulanarak bu kaslar geçici olarak felç edildiğinde buradaki hareket kısıtlanıyor, kaslar rahatlıyor ve kırışıkların görünümü de fark edilir şekilde düzeliyor. Uzman ve işinin ehli ellerde uygulandığında botoksla çok iyi sonuçlar alınabiliyor ve uygulama yaptıran kişi kırışıklardan kurtulmanın yanı sıra dinlenmiş bir yüz ifadesine de kavuşabiliyor. Botoks, çok ince iğnelerle kas için, çok az dozlarda zerk edilerek uygulanıyor.
Plastik Cerrahisi Uzmanı Dr. Bahadır İmer

'İştah şurupları işe yarıyor mu?'
"3 yaşındaki oğlum çok iştahsız. İştah şurubu içirmemi söylüyorlar. Bu konuda siz ne önerirsiniz?"
Rumuz / Bebek
Aslında iştah şurubu diye bir şey yoktur. İştahsızlık ve isteksizlik genelde ya ailelerin davranış hatalarından kaynaklanmakta ya da gerçek bazı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Her iki durumda da var olan iştahsızlığın bir şurupla ortadan düzeleceğini düşünmek mantıksızdır. Maalesef piyasadaki birçok vitamin çocuk doktoru bazı meslektaşlarımız tarafından 'iştah şurubu' olarak reçete edilmektedir. Gerçekten iştahsız ve psikososyal davranış sorunu olan çocukların tedavisinde bazı psikiyatristler ile beslenme uzmanları iştah açıcı yan etkisi olan bazı ilaçların kullanılabileceğini söylemektedir ama bunlar oldukça sınırlı sayıda vakalardır.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç

'3 yıldır uzun atlama yapıyorum, atlayıcı hastalığına yakalandım'

"Sayın doktor, yıllardır sporla ilgileniyorum. Ben uzun atlamacıyım. Yaklaşık 3 yıldır uzun atlama yapıyorum. Fakat son zamanlarda diz kapağımın altında ağrılar oluştu. Doktora gittim ve çeşitli testler yapıldı, röntgenler çekildi. Sonuç olarak da, doktorum bende Jumper's Knee (atlayıcı hastalığı) denilen bir hastalık olduğunu ifade etti. Bu nasıl bir hastalıktır? Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz? Yanıtınız için şimdiden çok teşekkür ederim."
Hamza Derbent / İstanbul
Diz ekleminde diz kapağı kemiğinin altında yer alan patellar tendon dediğimiz yapının arkasında bulunan iki oluşum bu sorununuza sebep olabilir. Bunlardan bir tanesi Hoffa's fad pad denilen yağımsı karakterdeki doku ile bunun hemen altında yer alıp şerit şeklinde olan bir başka dokuda uyluk ön kasının ani kasılma ve hareketleri ile aşırı sürtünmeye bağlı olarak şişme ve duyusal olarak hassaslaşma meydana gelebilir. Özellikle atlayıcılarda uyluk ön kasının ani ve şiddetli kasılması ile bu şikayetler daha yoğun olarak ağrıya sebep olabilir. Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Osman Uğur Çalpur

'Besin zehirlenmelerinde alınan gıdanın hijyeni ne kadar önemlidir?'
"Birkaç gün önce kızım akşam içtiği süt yüzünden rahatsızlandı ve kusmaya başladı. Doktora götürdük, besin zehirlenmesi olduğunu söyledi. Sormak istediğim, besin zehirlenmelerinde besinin hijyeni ne kadar önemlidir?"
Ayşegül Candan / İzmir
Besinlerin hazırlanması sırasında, temizlik kurallarınagereken özenin gösterilmemesi, besin zehirlenmelerine yol açabilir. Besin zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerle oluşur. Besinler ve içecekler enfeksiyona yol açan mikroorganizmalarla veya toksik maddelerle bulaştıklarında zehirlenmeye neden olurlar. Bunların yanı sıra, nadiren yenilmemesi gereken bir bitki veya hayvanın yenmesi de besin zehirlenmesi tablosunu ortaya çıkarabiliyor. Ev dışında daha çok yemek yenmesi de zehirlenmelere neden olan faktörler arasında başlarda yer alır. Az gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülen besin zehirlenmeleri, bulantı, kusma ve ishal ile seyrediyor. Ev dışında daha çok yemek yenmesi de zehirlenmelere neden olan faktörler arasında yer alır. Gıda zehirlenmesi hijyenle önleniyor.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Yılmaz Çamlıca




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Hayatımız burunlarının ucundaMesajınız var
Bugün hamburger yarın kalpYemenide aşk var!
Aktif yansımalar göz...20'nde bakıma başla...
Deniz'le evlenmeyi düşünmüyorumBebeğinizi takip edin
Öteki Türkiye'ye misafir...Rumeli Kavağı'nda balık...
Gaziantep'in yöresel...Özgürlük avucunda
Cam inci bileğe çok yakışırSinüzitten korunmak için
Ayaklarınız rahatlasınEtkinlik takvimi
Aşk mesajlarıÇelebi Çiçek ile tarot kartları
Ortopedi Uzmanı Prof. Dr.
GÜNCEL
En En acı tesadüf
Doğalgaz sızıntısı yüzünden üvey annesi ile ölen Cansu'nun öz...
Eğitimde sondayız
Talasemi ayırdı
El deliye, biz akıllıya...
Müdüre 'cep' dayağı
Sıkıysa çal!
Böbrek evliliği çıkmaza girdi
SPOR
Carew'den Carew'den yeşil ışık
Inter galibiyeti sonrasında forvet transferi için arayışlara hız...
O artık asker!
Yıldırım destek
Tek suçlu benim
Trabzon ağır yaralı
Juve benim hayalim
Kartal sert oynayacak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağışlı 23°C 18°C 
ANKARA Çok Bulutlu 26°C 13°C 
İZMİR Çok Bulutlu 28°C 19°C 
ANTALYA Az Bulutlu 29°C 16°C 
ADANA Az Bulutlu 31°C 19°C 
EKONOMİ
IMKB E: 53.882,140 D:% 0,63
DOLAR S: 1,226 D:% -0,77
EURO S: 1,726 D:% -0,49
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku