Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Hür: Kapalı (endoskopik) prostat ameliyatı (1)
Kapalı (endoskopik) prostat ameliyatları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmakta, ehil ellerde yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. 45 yaş üstü erkeklerde; idrar yapmada yanma oluyorsa, sık idrara çıkıyorsa, geceleri birden fazla idrara çıkma varsa, idrar yapmada zorluk varsa, idrar yapma normalden uzun sürüyorsa, idrarın gelmesi için bekliyorsa, idrar tazyiki düşük, çatallanma oluyorsa, bu şikayetleri prostata bağlıdır. Gençlerde ise, aynı şikayetler idrar yolu darlığı veya prostat iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
EN ÇOK SORULAN SORU Biz ürologlara en çok sorulan soru kapalı (endoskopik) prostat ameliyatlarının nasıl yapıldığıdır. Ameliyatta, idrar yolundan (kamışın içinden) geçebilen fiberoptik bir cihaz ile prostata ulaşılmakta, idrar yolu, prostat, mesanenin (idrar torbası) iç yüzeyleri görülmekte, görüntü televizyon ekranına aktarılarak büyütülebilmekte ve idrar yolunu daraltan prostat lobları aynı cihazın içinden geçebilen bir başka kesici cihazla yakılarak, buharlaştırılarak veya parçalar halinde vücut dışına çıkarılması sağlanmaktadır.
CİNSELLİĞE ETKİSİ... Bu ameliyat belden yapılan uyuşturma ile hastayı uyutmadan da yapılabilir. Yaklaşık 15 ile 45 dakika arasında işlem tamamlanır. Hastanede bir gece kalan hasta taburcu edilir. Herhangi bir ameliyat yarası, dikiş, pansuman olmaz. İkinci olarak sorulan soru; prostatın kapalı tedavisi sonrasında cinsel fonksiyonların değişikliğe uğrayıp uğramadığıdır. Prostat ameliyatlarından sonra sıklıkla yaşlı hastalarda cinsel ilişkinin yarısına yakınında spermlerin bir kısmı boşalma sırasında idrar torbasına kaçabilmektedir. Bu bozukluk, çocuk isteyen genç hastalarda sorun yaratmaktadır. Hastalar spermlerinin mesaneye kaçtığını fark etmezler. Ancak yapılacak idrar tahlili ile anlaşılabilmekte ve herhangi bir şikayete yol açmamaktadır.